eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Izraeli Filmhét a Puskin Moziban

Efrájim Kishon, a magyar születésű izraeli író, rendező filmje, az Ervinka is látható lesz a csütörtökön kezdődő 14. Izraeli Filmhéten a budapesti Puskin Moziban, ahol 13 játékfilmet vetítenek le magyar feliratozással október 14-ig.

A filmhét kínálatát a budapesti izraeli nagykövetség válogatta, többségük az utóbbi években készült. Somogyi Orsolya, a külképviselet sajtótitkára az MTI-nek elmondta: a háború és a terror helyett az izraeli filmesek mindinkább a magánéleti problémák, a család, a kis közösségek élete felé fordulnak, a programban sok a vígjáték, de lesz szerelmes film is, meg dráma.

A nyitófilm A méret a lényeg című vígjáték, Saron Majmon és Erez Tadmor alkotása, amely a tavalyi Karlovy Vary-i filmfesztiválon közönségdíjat kapott; a történetben négy túlsúlyos férfi abbahagyja a fogyókúrát, hogy szumóbirkózó csapatot alakítson.

Levetítik Efrájim Kishon (1924-2005) budapesti születésű világhírű író, rendező, humorista 1953-ban írt A ketuba (házassági szerződés) című színdarabjából készült filmet, Menahem Golan rendezésében. A színdarabot A házasságlevél címmel tavaly mutatta be a Pécsi Nemzeti Színház. A filmhéten bemutatják az Ervinka című vígjátékot, amelyet ugyancsak Kishon írt és rendezett 1967-ben, és amelyben játszik az izraeli film nagyasszonya, Gila Almagor, aki a 2001-es izraeli filmhét díszvendégeként részt vett Budapesten a Széderesti láz című mozi bemutatóján az Örökmozgóban.

A Jana barátai, Arik Kaplun drámai alkotása az 1989-ben elindult orosz új bevándorlói hullám - mintegy 700 ezer ember - izraeli beilleszkedésével foglalkozik az első Öbölháború idején, 1991-ben. A film 1999-ben megkapta a Karlovy Vary-i fesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt.

Az Alex fülig szerelmes című vígjáték, Boaz Davidson alkotása az 1950-es években játszódik, azokban az időkben, amikor még mindent jegyre adtak Izraelben, de a 13 éves kiskamaszt, Alexet más nem érdekli, csak a szex, miközben a szülei, a szomszédok - lengyelek, oroszok és Afrikából bevándorolt zsidók - a rokonaikat próbálják felkutatni.

A 2009-es Haifai Nemzetközi Filmfesztivál fődíjasa, az Öt óra Párizstól című mozi, Leon Brudovszki filmje szintén látható lesz az Izraeli Filmhéten; a mű egy romantikus szerelem történetét dolgozza fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×