eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kártérítést kér a Sigray család az államtól

A Sigray család örökösei 14 festményt kaptak vissza, miután a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly szeptemberi döntését követően hivatalos végrehajtás keretében ma felkeresték a Magyar Nemzeti Múzeumot. A II. világháború idején múzeumi letétbe helyezett több ezer műtárgy visszaszerzése érdekében másfél évtizede egyeztetnek és több próbapert is indítottak az örökösök. A család ügyvédje sajtótájékoztatón jelezte, a további perek mellett a késlekedés miatt kártérítési igényt is be fognak nyújtani a magyar állam ellen.

A magántulajdon tiszteletben tartásának fontossága mellett az állami tulajdon védelmével magyarázta a Sigray-örökség visszaszolgáltatásának lassúságát Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a hivatalos végrehajtást megelőző sajtótájékoztatón.

Az intézmény vezetője utalt rá, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. együttműködésére van szükség a műtárgyak visszaadásához, az államot képviselő tisztviselők pedig nem mernek élni a rájuk ruházott felelősséggel.

Csorba László mindezeken túl a Nemzeti Múzeum támogatásáról biztosította a Sigray-család képviselőit és elnézést kért a méltánytalanságokért, amelyeket a családnak az elmúlt évek során el kellett viselnie. Osztroluczky Dénes a Sigray család részéről méltatlanul hosszúnak nevezte a jogi procedúrát.

Dr. Patay Géza, a Sigray család ügyvédje elmondta, hogy a magyar államtól és a különböző múzeumoktól annak ellenére kell peres úton és végrehajtók segítségével visszavenni a család tulajdonát, hogy 2000 és 2002 között ezeknek a tárgyaknak a tulajdonjogi helyzete már tisztázódott. A család eddig hat próbapert indított, ezek közül valamennyit megnyerte.

Patay Géza megjegyezte: bízik benne, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum új vezetése és az Iparművészeti Múzeum, amely korábban már támogatásáról biztosította a családot, partner lesz a több ezernyi darabos műtárgyállomány mielőbbi visszaszolgáltatásában. A Sigray család ezt követően várja az állami szervek reakcióit, ennek hiányában pedig nagyobb tételekre vonatkozó pereket és az elmúlt 15 év jogi procedúrái miatt kártérítési pert is kilátásba helyezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×