eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kivételesen hosszú ideig hódoltak istenüknek

Másfél évezreden át hódoltak Zeusznak Likaion-hegyen - a szentélyt a Pennsylvaniai Egyetem kutatói tárták fel, akik felfedezésükről az Amerikai Régészeti Intézet éves közgyűlésén számoltak be.

Zeusz a viharok, a mennydörgés és villámlás istene, a görög panteon legfőbb istene; Kronosz és Rheia fia, akit anyja Arkádiában, a Likaion-hegyen éjjel, titokban hozott a világra. Erre jó oka volt, mert férje minden addig született gyermeküket lenyelte, attól való félelmében, hogy valamelyikük megfosztja majd uralmától.

Mint David Gilman Romano, az expedíció vezetője rámutatott, ez az első bizonyítottan ógörög szentély, amely hegycsúcson "üzemelt" - olvasható a Discovery Channel hírei között.

A tűzoltár kövekből kialakított kör volt. A kétéves feltárások során a hamurétegekből a görög civilizáció különböző korszakaiból származó leletek kerültek elő. A legkorábbiak a 3400 évvel ezelőtti görög aranykorból származnak, a legkésőbbiek pedig Kr.e.146-ból, amikor Róma meghódította Görögországot.

"A görögök kivételesen hosszú időn keresztül, csaknem másfél évezreden át hódoltak a hegytetőn Zeusznak" - magyarázta Romano.

A leletek között kerámiaedények, terrakotta szobrocskák, elszenesedett kecske- és birkacsontok vannak. A vegyvizsgálatok során a cseréptöredékek némelyikének felületén vörösbormaradványokat sikerült kimutatni. Szentélynek vagy egyéb építménynek nem akadtak a nyomára a Likaion-hegyen.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×