INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Nem várt sikernek örvendhet a Frida und Fred osztrák gyermekmúzeum

InfoRádió / MTI
Nagy sikert arat vendégei körében a grazi Frida und Fred Gyermekmúzeum: 2003-as megnyitása óta kétszázhetven ezer látogatója akadt.

Jörg Ehtreiber múzeumigazgató elmondta: ezzel magasan túlszárnyalták a kezdetekkor jósolt évi harmincezer fős látogatottságot. De nem csak országos, hanem nemzetközi szinten is elismert az osztrák múzeum tevékenysége: a Drezdai Higiéniai Múzeumnak (DHM) kölcsönadott Kopfüber Herzwärts (Hanyatt-homlok a szív irányába) című kiállításuk Németországban is negyvenezer látogatót könyvelhetett el szeptember óta. Gisela Staupe, a DHM képviselője szerint "kevés olyan múzeum van, amely ilyen minőségű pedagógiai munkát végez".

A Frida & Fred, a grazi Augartenben található múzeum a szó legszorosabb értelmében a megragadható világot mutatja be a gyermekeknek. A hangsúly a játékon, a dolgok kipróbálásán, a cselekvésen van. A különböző programok segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a világ sokszínűségével és összetettségével. Az intézmény honlapján olvasható "hitvallás" szerint elsődleges céljuk az, hogy olyan múzeumot teremtsenek, ahol a szülők és a gyerekek is jól érzik magukat, illetve amely megmozgatja a vendégek fantáziáját és érzékeit, amely megérinti a szívüket és ösztönzi a kreativitást.

Az intézmény 2010-re két új kiállítást tervez. A Mesélj nekem a halálról című tárlat a berlini FEZ gyermekmúzeumból érkezik. A német fővárosban évek óta sikeres kiállítást a kettő és hat év közötti gyermekeknek ajánlják. Emellett saját összeállítás lesz a "blubberblubb" című kiállítás, amelynek segítségével a víz témakörének sokszínűségét mutatják be a gyermekeknek.

A címlapról ajánljuk