eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem változott a felsőoktatási intézmények rangsora

Minden képzési területen a tavalyi legjobb végzett az idén is az első helyen a Heti Válasz és a CEMI által készített felsőoktatási rangsorban. A hetilapban a gépészmérnöki, az idegenforgalmi, az informatikai, a jogi, a kommunikációs, a közgazdasági valamint az orvosi képzések összehasonlítását olvashatják.

Az első helyek tekintetében nem szolgált meglepetéssel az idei felsőoktatási rangsor, amelyet a Heti Válasz és a Central European Management Intelligence közösen készített.

A gépészmérnöki képzések rangsorát idén is a Budapesti Műszaki és Gazdaság-tudományi Egyetem vezeti. Második a Pannon, harmadik pedig a Miskolci Egyetem.

A turizmus-vendéglátás területén a Budapesti Gazdasági Főiskola végzett az első helyen, az intézményt a Kodolányi János Főiskola és a Harsányi János főiskola követi.

Az informatikusképzések rangsorában szintén a Budapesti Műszaki és Gazdaság-tudományi Egyetem az első, a Szegedi Tudományegyetem a második, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem pedig a harmadik.

A jogászképzések esetében az ELTE már első helyen áll. A Szegedi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem követi.

A legnépszerűbbek közé tartozó kommunikációs képzések rangsorát szintén az ELTE vezeti, a Debreceni Egyetem a második, a Szegedi Tudományegyetem pedig a harmadik helyen végzett.

A gazdasági képzések területén a Budapesti Corvinus Egyetem lett idén is az első. A Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem követi.

Az általános orvosi képzésekről rangsort idén sem készítettek a szerzők, de különböző mutatószámok alapján összehasonlították a négy orvostudományi kart.

A 2005 óta minden ősszel megjelenő összehasonlításban a felsőoktatási intézményeket nem csak az oktatás színvonalát és a diákok preferenciáit jól jellemző nyilvánosan elérhető statisztikák alapján értékelik - mint például a túljelentkezés aránya, az egy oktatóra jutó diákok aránya, vagy a tudományos fokozattal rendelkező oktatók összes oktatóhoz viszonyított aránya - hanem kiemelt szerepet kap az egyes intézmények munkaerő-piaci megítélése is, a foglalkoztatók és a munkaerő-közvetítők véleménye alapján.

Szombat délután öt órától egyébként a rangsorok létrehozásában közreműködő Central European Management Intelligence vezetője, Vadas László lesz Aréna című műsorunk vendége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×