eur:
388.92
usd:
361.73
bux:
68684.84
2024. május 8. szerda Mihály

Kibelezett disznó bukkant elő a rétegek alól

Különös részletet fedeztek fel a restaurátorok egy XVII. századi holland festményen: a pajtabelsőt ábrázoló alkotásról valószínűleg a tulajdonosa megbízására tüntették el azt a kibelezett disznót, amit a művész eredetileg odafestett.

Egy öregdiák adományozta - tizenöt másikkal egyetemben - a michigani Calvin College azt a képet, amelyen egy alapos tisztogatás után újabb, rég elfeledett részlet vált láthatóvá.

A festményen, Egbert van der Poel alkotásán egy pajta belsejében egy nő és két gyerek látható, mellettük egy, a falnak támasztott létra. Tavaly Joel Zwart, aki a főiskola kiállításait szervezi, egy chicagói restaurátort, Barry Baumannt kérte fel, hogy hozza rendbe a képet.

Baumannak azonnal feltűnt, hogy a létra környékén sokkal vastagabb a festékréteg, mint a vászon más részein, amikor pedig a rétegeket lehántolta, egy kibelezett disznó bukkant elő.

A létrára lógatott sertés alakját Joel Zwart szerint az festethette át, aki megvásárolta a képet, és erre a feladatra minden bizonnyal nem az eredeti alkotót kérte fel: megbízott egy másik festőt.

A felfedezés nyomán a szakértők utánanéztek a festménynek, amelyről kiderült, hogy van egy párja is, amely az amszterdami Rijskmuseum falán lóg.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×