eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"A fontos az, hogy a szándék meglegyen bennünk a jobb életre"

Az egyháznak nagyon nagy tapasztalata van az emberi gyengeségekről - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szerdahelyi Csongor, a Pasaréti Ferences Alapítvány igazgatója, hozzátéve: hiába esünk újra és újra ugyanazokba a hibákba, az a fontos, hogy felismerjük és igyekezzünk kijavítani azokat.

Az idei húsvét egybeesik a globális gazdasági válsággal, amikor az emberek egyszerre félnek és ünnepelnek. Ilyen esetben a katolikus egyháznak két üzenete is van - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szerdahelyi Csongor, a Pasaréti Ferences Alapítvány igazgatója.

Az egyik üzenet az, hogy a politika és a gazdasági résztvevőinek erkölcsi kötelessége igazságosabb struktúrák létrehozása a gazdasági és pénzügyi világban - erre szólított fel XVI. Benedek pápa, valamint a püspöki konferenciák is.

Az egyház konkrét megoldásokat nem ajánl - nem is ez a dolga -, de képviseli azokat az erkölcsi szempontokat, amelyek meghatározzák az emberek közötti kapcsolatokat - tette hozzá.

Az egyházfőt nyilvánvalóan elkeseríti, hogy hiába hangoztatja az egyház kétezer éve az erkölcsi kérdések fontosságát, ezt a világ mindig csak akkor veszi komolyan, amikor a mostanihoz hasonlóan súlyos válság van. Ám a keresztény hagyomány kétezer éves tapasztalata, hogy az emberi méltóság, az emberi szabadság hangsúlyozása elvezetett a római birodalom felbomlásához, a rabszolgaság megszűnéséhez, a nők jogainak képviseletéhez, az egynejűség térhódításához világszerte - hangsúlyozta Szerdahelyi Csongor.

A világ ugyan állandóan változik, az alapítványi vezető úgy véli: a jelenlegi válság nem akkora, amekkorának most gondolják, így alapvetően nem fogja módosítani az életünket. Mivel azonban a médiaérdeklődés miatt mindenki tudja, hogy baj van, személyi-családi szinten születhetnek termékenyítő elgondolások.

Az egyház pontosan tudja, hogy az ember hiába törekszik a jóra, időről-időre beleesik ugyanazokba a hibákba. A fontos az, hogy a szándék meglegyen bennünk a jobb életre, felismerjük a hibáinkat, mulasztásainkat és ambícióinkat - hangsúlyozta a Pasaréti Ferences Alapítvány igazgatója.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×