eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tizennyolcan szállnak versenybe az Arany Orsóért

Tizennyolc film versenyez a 40. Magyar Filmszemle játékfilmes szekciójában január 27. és február 3. között. A vetítéseket idén a Palace MOM Parkban, a Budapesti Kongresszusi Központban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Bem moziban tartják.

A Filmszemle ünnepélyes megnyitóját két nappal a vetítések megkezdése után, január 29-én este rendezik meg a Budapest Kongresszusi Központban. Az eseményen osztják ki a Filmszemle Életmű-díjait és a Magyar Mozgókép Mestere díjat, majd a Filmszemlét Törőcsik Mari színművész nyitja meg.

A 40. Magyar Filmszemle programját 334 nevezett alkotásból válogatta ki az előzsűri, így 18 játékfilmet, 30 kisjátékfilmet, 31 dokumentumfilmet, 12 tudományos-ismeretterjesztő és 9 tévéfilmet vetítenek az egy hét folyamán.

A nagyjátékfilm kategóriában szerepel többek közt a Hukklét és a Taxidermiát rendező Pálfi György új alkotása, a Nem vagyok a barátod, de több, a mozikban már 2008-ban bemutatott film is versenyez a legjobb filmnek járó Arany Orsó-díjért, többek közt Sas Tamás 9 ½ randi című romantikus komédiája, Herendi Gábor Valami Amerika 2. című vígjátéka és Goda Kriszta Kaméleon című szélhámosfilmje.

A Filmszemlén tizenegy elsőfilmes rendező is bemutatkozik, közülük nyolc szintén a versenyprogramban. Az információs vetítések közt további 17 film szerepel, többek közt Csupó Gábor A Holdhercegnő című fantasy-ja, Iannis Smaragdis El Greco című életrajzi filmje és Fonyó Gergely Made in Hungária című zenés alkotása.

A nagyjátékfilmes zsűri elnöke idén Mészáros Márta rendező, további tagjai Hartyándi Jenő filmrendező, Ragályi Elemér operatőr, Tolvaly Ferenc író-filmrendező és Zsigmond Vilmos operatőr.

A versenyprogram és az információs vetítések mellett számos kísérőprogramot és szakmai rendezvényt tartanak a jubileumi 40. Filmszemle alkalmából. Január 29-től 31-ig a magyar film népszerű, klasszikus alkotásait ismét szélesvásznon láthatja a közönség, a Toldi mozi pedig az eseményekhez kapcsolódva ismét levetíti Tarr Béla 15 évvel ezelőtt készült filmjét, a Sátántangót. A Filmszemle szervezői idén is megemlékeznek a magyar filmtörténet egy kiemelkedő alakjáról. Idén Huszárik Zoltán filmrendező 2 játékfilmjét és 6 rövidfilmjét vetítik le az érdeklődőknek. A részletes program megtalálható a Filmszemle megújult, hivatalos honlapján (http://magyarfilmszemle.hu), ahol a közönségdíj odaítéléséhez a nézők szavazatait is várják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×