eur:
389.88
usd:
362.99
bux:
68050.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Halála után jelent meg Polcz Alaine szingliknek szóló szakácskönyve

Másfél évvel halála után jelent meg Polcz Alaine pszichológus-írónő legutolsó, be nem fejezett könyve. Az Életszakácskönyv Szingliknek című kötet jóval több receptek gyűjteményénél: mindaz a bölcsesség, élettapasztalat benne van, amit a szerző a főzéssel kapcsolatban összegyűjtött.

"Ezt a szakácskönyvet azoknak írom, akik így vagy úgy, de egyedül élnek, egyedül főznek, egyedül étkeznek...A szingliséghez (és általában mindenhez) pedig úgy kell viszonyulnod, hogy tudd egészségesen élni az életed." - írja Polcz Alaine nemrég megjelent Életszakácskönyv Szingliknek című könyvéről.

A kötetet Ablonczy Anna, az írónő barátja, közvetlen munkatársa szerkesztette, aki az InfoRádiónak elmondta: Polcz Alaine imádott dolgozni, hatalmas energiáját környezete is átvette.

Amikor azonban kiderült, hogy súlyos beteg, inkább a többi művét igyekezett befejezni, a szakácskönyv háttérbe szorult.

A most megjelent kötet egyfajta folytatása az 1998-as, "Főzzünk örömmel" című könyvnek, ami elsősorban a családi receptek, a feleség, anya és háziasszony konyhai titkaira fókuszál.

A főleg a halál és a gyász kutatásával foglalkozó írónőnek azért jutott eszébe a szingli szakácskönyv ötlete, mert férje, Mészöly Miklós író halála után zavarba jött: nem tudta, hogyan is főzzön egymagának.

Ahogy mondta: "egyedül másképp kell főznie az embernek". Ezért környezetétől, barátaitól folyamatosan gyűjtötte az anyagokat, történeteket, recepteteket, amiket később beleépített művébe.

Ablonczy Anna szerint a pszichológus-írónak ez az egyik legszemélyesebb kötete, mert úgy szólítja meg az olvasót, mint ha együtt ülnének le főzni, beszélgetni.

Ugyanakkor ebből a könyvből is kiderül Polcz Alaine nagy életszeretete, abszolút kíváncsisága. Ez abban is megmutatkozik, hogy ugyanúgy tud szólni fiatalokhoz, idősekhez, egyedülállókhoz és párkapcsolatban élőkhöz egyaránt.

A szerkesztő úgy látja: az Életszakácskönyv - amit akár regényként is olvashatunk- jóval több receptek felsorolásánál. Benne van az a fajta rendkívüli tapasztalat és bölcsesség, amit Polcz Alaine egész élete során - a főzéssel kapcsolatban is - összegyűjtött.

A 2007 szeptemberében elhunyt Polcz Alaine a halál és a gyász kutatásával foglalkozó tudomány, a tanatológia magyarországi úttörőjének számít.

Pályája kezdetén művészeti terápiával kezelt betegeket, később a Tűzoltó utcai II. számú Gyermekklinikán dolgozott, ahol haldokló gyermekek és hozzátartozóik pszichológusa volt. 1991-ben ő hozta létre az életük utolsó szakaszában lévő betegek ellátásával foglalkozó Magyar Hospice Alapítványt.

Legtöbb műve a halál és a gyász témakörével foglalkozik, ugyanakkor világszerte ismert tanulmányai jelentek meg a gyermekpszichológia témakörében is.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×