eur:
388.92
usd:
361.73
bux:
68684.84
2024. május 8. szerda Mihály

Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója

Februártól 2014. január végéig Eszenyi Enikő a Vígszínház, Kerényi Miklós Gábor a Budapesti Operettszínház és Zimányi Zsófia a Thália Színház vezetője - erről csütörtökön egyhangú szavazással döntött a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága.

A Vígszínház élére egy, a másik két teátrum igazgatói posztjára két-két pályázat érkezett.

A részben zártan zajló ülésen a levélben betegséget jelző Eszenyi Enikő kivételével a bizottság minden pályázót meghallgatott. Mindhárom teátrum jelenlegi vezetőjének a megbízatása január végén jár le. Marton László, a Vígszínház jelenlegi direktora jelezte, hogy nem indul újra, posztjára egyedül Eszenyi Enikő aspirált. A bizottság titkos szavazáson egyhangúlag támogatta a színésznő-rendezőnő megbízását, majd ugyancsak egyhangú nyílt szavazással ki is nevezte.

Az operettszínház régi-új vezetője a meghallgatásokat követő titkos szavazáson hét támogató szavazatot kapott, hárman pedig a másik jelöltre, Hidvégi Miklós színészre voksoltak. Az ülésen az MSZP-SZDSZ-képviselők voltak többségben. A régi-új vezető kinevezését szintén egyhangúlag támogatta a bizottság.

A Thália Színház igazgatói posztjára pályázó két jelölt meghallgatását követő titkos szavazáson Zimányi Zsófiára hatan, a jelenlegi vezetőre, Megyeri Lászlóra négyen voksoltak. Az igazgató kinevezéséről szóló végszavazáson szintén egyhangúlag döntöttek Zimányi Zsófiáról.

A fideszes Csomós Miklós alelnök elmondta, hogy az ülésen felvetette azt az aggályát, miszerint nem szerencsés, hogy Zimányi Zsófia egyidejűleg két kulturális intézményt igazgat majd. Színigazgatói kinevezésétől függetlenül továbbra is ő irányítja a Budapesti Fesztiválközpont Kht.-t. Hozzátette: felvetése kapcsán Zimányi Zsófia megjegyezte, hogy célszerű lenne összevonni a két intézményt. Az alelnök szerint ez a kérdés a tulajdonos önkormányzat kompetenciája. Aggályosnak tartotta az alelnök azt is, hogy az új igazgató növelni kívánja a Tháliában az opera- és az operett-előadásokat, holott e műfajnak van elég játszóhelye - fűzte hozzá a politikus.

A Vígszínház és az Operettszínház vezetője a jelenlegi direktorok 560, illetve 556 ezer forintos havi fizetését kapja. A Thália Kht. új igazgatója is a jelenlegi vezető 564 ezer forintos fizetését örökli, de emellett éves személyi alapbérével azonos prémiumot kaphat.

Csomós Miklós elmondta azt is, hogy az MSZP-SZDSZ többség utólag hozzájárult ahhoz a szerződéshez is, ami alapján már jogszerűen rendezi Sas József, a Mikroszkóp Színpad igazgatója egy darabját.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×