eur:
390.97
usd:
366.79
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Megkopott orral tért vissza József Attila

Hetven kortárs alkotó írta le kedvenc József Attila-verssorát a hetven éve elhunyt költőről elnevezett budapesti gimnázium megemlékezésén. A Szegedi Tudományegyetem tanulmányi és információs központjában a költő gipszből készült szobrát avatták fel.

A József Attila Gimnázium igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a megemlékezésre költőket, költészettel foglalkozókat és gyerekeket hívtak meg, mindenki felírta a kedvenc József Attila-sorát egy színes zászlóra. A kis lobogókat az intézmény tornyában helyezték el a tűzoltók segítségével.

A költők papírra is leírták a kedvenc sorukat, az idézetek egy kiállítás keretében a gimnázium könyvtárába kerültek.

Egészen fantasztikus, hogy József Attila összevarázsolt bennünket, senki sem választotta ugyanazt a sort - emelte ki Törőcsik Zita.

A megemlékezők között volt többek között Csukás István, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos és Varró Dániel költők, valamint Lovasi András, a Kispál és a Borz frontembere és Kiss Tibor, a Quimby énekese.

Kopott orral a középpontban

A költő halálának 70. évfordulóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában ismét kiállították a poéta gipszből készült szobrát, amely Tápai Antal munkája, aki személyesen ismerte József Attilát.

Az intézmény Egyetemi Hallgatói Önkormányzat kuratóriumának elnöke az InfoRádiónak elmondta: a szobrászművész az alkotást 1960-ban készítette, kimondottan a szegedi ifjúság számára. Három példányban készült el, egy vörösréz-lemezből, kettő gipszből.

Az egyik gipszmásolatot még a kilencvenes években Tápai Piroska, a szobrász lánya ajándékozta az akkori József Attila Tudományegyetem Jogtudományi Karának, 2001-ig annak épületében állt.

Ekkor renoválás miatt a pincébe került, és két éve fedezték fel újra, ekkor vetődött fel a gondolat, hogy megfelelő alkalommal ismét kiállítjuk a fiatal József Attilát ábrázoló szobrot - tette hozzá Beznóczky Antal.

Az alkotás jó állapotban van, csak az orra kopott meg kissé, mert sok ezer babonás hallgató simogatta meg a vizsgák előtt.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×