eur:
389.66
usd:
361.98
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hova menjünk a hétvégén? Kulturális ajánló

Japán táncbemutató, új magyar dráma és finn elektronikus zene is várja az érdeklődőket a vasárnap véget érő Õszi Fesztivál programjában.

Könyörtelen érzékiséggel ábrázolt szerelmi misztérium, szöveggé váló nemi aktusok sora, a háttérben feszülő emberi történetek, testből kifakadó versek mozgásművészetbe öltöztetve. Röviden valahogy így fogalmazható meg, hogy mit is várhat a néző a Bárka új bemutatójától péntek este 7 órakor.

A szeptembertől hivatalosan is a színház kötelékében dolgozó Gergye Krisztián, napjaink kortárs táncszínházának egyik legeredetibb alkotója ezúttal rendezőként mutatkozik be.

A darab szövegét Ágens legújabb verseskötetének anyagából állította össze. Az előadás szombat este is látható a Bárkában.

Asztalizene - keserű hangulatjelentés

Pénteken és szombaton is látható már az Asztalizene a Radnóti Színházban, de a premier vasárnap lesz. A Nibelung lakópark és a Kazamaták után Térey János ismét drámát írt, de ezúttal vértelen, békés színművet, frivol és szatirikus korrajzot, keserű hangulatjelentést a 21. század első évtizedének Budapestjéről.

Az előadásban Csányi Sándor, Nagy Ervin, Wéber Kata, Szávai Viktória, Kovács Patrícia, Földi Ádám, Schneider Zoltán, Marjai Virág és Adorjáni Bálint játszik.

Csányi és a gazemberség

A darab főszereplője, Csányi Sándor az InfoRádióban elmondta: a darab különlegessége, hogy a napjaink problémáit a költészet nyelvén jeleníti meg.

Olyan emberekről szól, akiket nagyon csodálunk: a több generációs értelmiségiekről. Akik sikeresek, műveltek, boldogulnak az életben, és mindent meg is tesznek azért, hogy boldoguljanak, de közben nagyon magányosak.

Elmondta azt is, hogy ő egy nárcisztikus, gonosz, cinikus embert játszik, és sajnálatára rá kellett jönnie, hogy nagyon hasonlít a megjelenítendő szerepre. "Amióta rájöttem, hogy mekkora gazember vagyok, jól megy a szerep" - mondta a színész.


Eltáncolt Shakespeare-darabok

Péntek és szombat este a Trafóban lép fel a japán Pappa Tarahumara társulata.

Hiroshi Koike negyedszázada alapította együttesét, amely színházként indult, de igen gyorsan a tánc, egészen pontosan a táncszínház felé fordult.

Több előadásukban nyúltak már a klasszikus drámairodalom egy-egy darabjához, így az elmúlt években elkészítették a maguk Macbeth- és Hamlet-átiratát.

Shakespeare-től most Csehov felé fordultak, de az egyórás táncalkotás a Három nővért csupán kiindulópontként használja. Játékuk, történetük nem csupán a nőiség misztikus, gyötrelmes, meglepetésekkel teli világába, hanem a japán kultúra belső tájaira tett utazásként is felfogható.

Szombat este ad koncertet az A38 hajón a finn gitáros, Jarmo Saari Solu Saari, aki az utóbbi évtized egyik legeredetibb európai muzsikusa, kulcsfigurája a finn avantgárd és fúziós zenei színtérnek. A koncert az idén kiadott The Making of Love című lemezének a bemutatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?

Finis - Sok politikus lesz ma az utcán

Délután négy órakor lejár az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az egyéni jelölteknél a június 9-ei önkormányzati választásra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×