eur:
389.53
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Komoly európai építészeti színvonal kezd kialakulni"

A nyilvánosságnak is van beleszólása az építészet kérdéseibe - mondta az InfoRádiónak Bojár Iván András, az Építészet Hónapja Fesztivál igazgatója. A fesztivál a "Tegnap holnapja" alcím szellemében az elmúlt évtizedek és a jövő terveinek kiértékelésére helyezi a hangsúlyt.

Kiderül ebből az eseménysorozatból, hogy az építészet sokszínűbb és izgalmasabb, mint ahogy az emberek gondolnák; "hogy mérnökök húznak rideg vonalakat, amikből aztán lesznek házak, amelyekhez vagy van közünk vagy inkább nincsen" - mondta az InfoRádiónak az Építészet Hónapja Fesztivál igazgatója.

Bojár Iván András hozzátette: az országot nemcsak a rajtunk kívül álló erők alakítják és formálják; mindenkinek van olyan felület, amelyen keresztül bele tud szólni a folyamatokba.

Ennek a nyomai már felfedezhetők az idei Pro Architektura díjas terveken is - közölte a fesztivál igazgatója, aki hozzáfűzte: komoly európai építészeti színvonal kezd kialakulni.

Bojár Iván András szerint átalakult a nyilvánosság: egy évtizede rádióműsorokban nem beszélgettek építészeti kérdésekről, és a napi- hetilapokban sem tárgyalták a terület ügyét.

Immár nemzetközi pályázatok is vannak, amelyek korábban nem voltak jellemzők. "Ahogy mi látunk rá más országokra, úgy azok is rálátnak a mi dolgainkra. Ez az Európai Uniónak az egyik lényege" - mondta.

Az Építészet Hónapja Fesztivál központi gondolata idén "a tegnap holnapja", amelynek keretében meg lehet vizsgálni, hogy mik voltak a "tegnap" gondolatai és mik valósultak meg, ebből pedig meghatározható, milyen irányba kell elindulni, hogy egy jobb, szebb, XXI. századi, modernebb országban élhessünk - magyarázta a rendezvénysorozat igazgatója.

A fesztivál központja a Körzőgyár Galéria lesz, ahol HA!! címmel a meg nem épült Magyarország terveit állítják ki, az elmúlt 50-60 év olyan építészeti elképzeléseit, amelyekből nem lett semmi, és amiből az is felsejlik: ha másképp döntünk, lehet, hogy az ország ma más képet mutatna - közölte Bojár Iván András.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×