eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Debrecenben az igazi Leonardo - képekkel

Eredeti Leonardo da Vinci-alkotásokat és a reneszánsz mester tervrajzai alapján készült installációkat tartalmazó kiállítás nyílik csütörtökön a debreceni Modem Galériában.

A látványos kiállítás minden korábbinál szemléletesebben mutatja be a reneszánsz zseni gondolkodásának összetettségét - ígérik a szervezők. A tárlat korábban a firenzei Uffizi Képtárban és Tokióban, a Japán Nemzeti Múzeumban óriási sikerrel szerepelt.

Gulyás Gábor, a debreceni intézmény igazgatója szerint ez a kiállítás abban különbözik a többitől, hogy egy új perspektívában azt kínálja a látogatóknak: fedezzék fel Leonardo gondolkodásmódját. Mindezt pedig egy olyan installációs térben teszi, amely elvarázsolja a közönséget.

Elkészült a Kolosszus

A magyarországi tárlat egyik nemzetközi szenzációja, hogy - több mint 500 évvel az eredeti tervek elkészülte után - Leonardo rajzai alapján felépítették, és a Modem Galéria előtt kiállították a Kolosszusnak nevezett hatalmas lófigurát, amely a művészettörténet egyik leghíresebb - el nem készült - szobra.

A kiállításon két eredeti Leonardo-művet láthat majd a közönség. Az egyik egy fiatalkori tanulmány, amelyet a firenzei Uffizi képtár adott kölcsön. A több mint 2 milliárd forint biztosítási értéket képviselő lapon Leonardo 1480 körül készült, műszaki tanulmányokat és emberalakokat tartalmazó vázlatai láthatók. A másik mű Budapestről, a Szépművészeti Múzeumból érkezett, ez egy kis lovas bronzszobor egy harcossal.

Leonardo 1452-ben született Toszkánában, és 67 évet élt. A művészettörténet az egyik legnagyobb

<

Helyére kerül a szobor

festőnek tartja, de bátran nevezhetjük polihisztornak, hiszen matematikus, mérnök, anatómus, feltaláló, zeneszerző, költő és persze szobrász is volt.

Leonardo mindenütt

Bár nagyszámú zseniális terve közül életében alig valósult meg valami, és mindössze tízegynéhány műalkotást hagyott hátra - ezek többsége nem is utaztatható - mégis egymást érik a világban a különböző Leonardo-kiállítások.

Manapság is mintegy tíz Da Vinci kiállítás látogatható Európában. Van közöttük, mely párezer látogatót vonz csak, és persze olyan is akad, mely tömegeket csábít a múzeumokba és galériákba.

A kiállításról bővebben itt olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×