eur:
393.35
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Hun múzeum nyílik Kínában

Hamarosan hun múzeum nyitja meg kapuit Kínában, pontosabban az ázsiai országhoz tartozó autonóm tartományban, Belső-Mongóliában. A magyar kutatók augusztusban Észak-Kínába utaznak, és felkeresnek egy, a hazai történeti irodalomban kevéssé ismert hun várost is.

Az Index információi szerint a múzeum Höhhot tartományi székhelytől mintegy 25 kilométerre nyílik meg. Csupán érdekesség, de a belső-mongol főváros, Höhhot neve "Kék várost" jelent, és ebből a "hot" a magyar településnevek végén néha-néha felbukkanó "-káta" végződésnek felel meg.

A Népszabadság arról ír, hogy Luciano Pavarottit pótolta volna Budapesten a művész betegsége miatt két híres énekes, Plácido Domingo és Rolando Villazón. Az augusztus 24-ére meghirdetett koncert azonban ugyancsak elmarad: elképzelhető, hogy csak jövőre tartják meg.

A Magyar Nemzet beszámol arról, hogy az Információs Hivatal csütörtöki konferenciáján kétségessé vált, hogy összevonják a titkosszolgálatokat a jövőben, a kormány viszont közvetlenebb együttműködési rendszert kíván kialakítani ezekkel a szervezetekkel. A gyorsabb információáramlás érdekében egy központi szervezetet hoznának létre a Miniszterelnöki Hivatalban, amely a jövőben várhatóan a maffiaellenes központot felügyeli majd.

A devizában történő eladósodás jelenti a legnagyobb kockázatot a magyar bankrendszernek, főleg a lakossági ügyfeleknél lehet problémás a kitettség, mivel a többség nincs tisztában a devizában felvett kölcsönök árfolyamkockázatával mondta a Napi Gazdaságnak Anett Ess, az S & P kelet-közép-európai régió pénzügyi vállalkozásaiért felelős munkatársa. Ettől azonban még a hitelintézetek kilátásai stabilak, és bár a magyar pénzügyi rendszer a legfejlettebb a régióban, a növekedésnek még mindig vannak tartalékai.

A Világgazdaság úgy tudja: sok vállalkozás nem új munkaerőt foglalkoztat ideiglenesen az alkalmi munkavállalói könyvvel, hanem a korábbi főállásúakat ideiglenes státuszban. A Foglalkoztatási Hivatal adatai is ezt mutatják: tavaly háromnegyedeével csökkent a munkavállalási alkalmak száma, ám a teljesített munkanapoké megduplázódott a könyvvel foglalkoztatottak között.

Az idő megállíthatatlanul halad. Ezen távolról sem új keletű tény azonban a szigorúan negatív demográfiai trenddel párosulva a jelenlegi nyugdíjellátási rendszerek mellett hosszú távon elkerülhetetlen változásokat generál a fejlett államok eladósodottságában - olvasható a porfolio.hu internetes oldalon.

Az időskori és egészségügyi ellátás reformja nélkül a Standard & Poor's egyik legfrissebb elemzése szerint a világ fejlett 32 tagállama közül 29 spekulatív besorolásba fog átkerülni 2050-re. Magyarország - mint a vizsgált mintában az egyik egyébként is leggyengébb fiskális bázissal rendelkező ország - 2020-ra kaphat spekulatív minősítést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×