eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Száz éve született Viktor Vasarely

Április 9-én lesz Viktor Vasarely, azaz Vásárhelyi Győző születésének 100. évfordulója. Budapesten a Csók István Galéria Képcsarnoka emlékezik meg a művészről egy kiállítással.

Vasarely művészeti tanulmányait 1927-ben kezdte a Podolini Volkman festőiskolában, majd Bortnyik Sándor műhelyében tanult. 1930-ban Párizsban telepedett le.

Festett, írt, filmeket rendezett, és nevéhez fűződik az Op-Art (optikai művészet) műfaj megteremtése. Munkáiból állandó kiállítás nyílt Franciaországban, Oslóban, New Yorkban és Pécsen. A Francia Becsületrend Lovagja.

A  XX. századi képzőművészet egyik legnagyobb, legjelentősebb hatású művészegyénisége. Az Op-Art mint művészeti és modern filozófiai rendszerből kiindulva, építkezve számos követője és rajongója volt Vasarelynek.

Művészetében a szín és a forma azonos minőség, e kettő együtt az a plasztikai egység, amelyből Vasarely művészete felépült.

Vasarely a hatvanas évek derekán úttörő szerepet vállalt az emigrációban élő művészek és a szülőföld közötti kapcsolat újjáélesztésében.

Magyarországon a legnagyobb Vasarely gyűjtemény Pécsen, a festő szülőházában nyílt meg 1976-ban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×