INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Száz éve született Viktor Vasarely

Infostart / InfoRádió
Április 9-én lesz Viktor Vasarely, azaz Vásárhelyi Győző születésének 100. évfordulója. Budapesten a Csók István Galéria Képcsarnoka emlékezik meg a művészről egy kiállítással.

Vasarely művészeti tanulmányait 1927-ben kezdte a Podolini Volkman festőiskolában, majd Bortnyik Sándor műhelyében tanult. 1930-ban Párizsban telepedett le.

Festett, írt, filmeket rendezett, és nevéhez fűződik az Op-Art (optikai művészet) műfaj megteremtése. Munkáiból állandó kiállítás nyílt Franciaországban, Oslóban, New Yorkban és Pécsen. A Francia Becsületrend Lovagja.

A  XX. századi képzőművészet egyik legnagyobb, legjelentősebb hatású művészegyénisége. Az Op-Art mint művészeti és modern filozófiai rendszerből kiindulva, építkezve számos követője és rajongója volt Vasarelynek.

Művészetében a szín és a forma azonos minőség, e kettő együtt az a plasztikai egység, amelyből Vasarely művészete felépült.

Vasarely a hatvanas évek derekán úttörő szerepet vállalt az emigrációban élő művészek és a szülőföld közötti kapcsolat újjáélesztésében.

Magyarországon a legnagyobb Vasarely gyűjtemény Pécsen, a festő szülőházában nyílt meg 1976-ban.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk