eur:
394.35
usd:
370.59
bux:
66205.26
2024. április 16. kedd Csongor

Mel Gibson maja nyelven forgat

Már forgatják a dél-mexikói Veracruzban Mel Gibson új filmjét, az ősi maja kultúra összeomlásáról szóló Apocalypto-t. A filmben színészek helyett őslakosok játszanak. Gibson a holt nyelveken beszélő legutóbbi A passió után ezúttal maja nyelven forgat.

Az akciójelenetekben gazdag eposz szinte teljesen sztármentes: a film főszereplője újonc a filmezés világában, korábban egy bennszülött amerikai színházi társulatban táncolt. A főhősnő is teljesen kezdő színész, a film legidősebb és legfiatalabb szereplői pedig nem is beszélnek másként, csak maja nyelven. A szereplőgárda tagjai közül sokan maják, vagy más újvilági törzsek leszármazottai.

Az Apocalypto szereplői kizárólag Yucatán-félszigeti maja dialektusban szólalnak meg a vásznon. "Õszintébb és valósághű lesz tőle a film" - állította Mel Gibson a TIME magazinnak adott interjújában. "Ezek az emberek teljesen hihetően formálják meg az ősi közép-amerikai karaktereket."

Allegória a civilizációk összeomlásáról

Az alkotó hozzátette, hogy a film kevésbé a párbeszédekre épül, inkább olyan szereplőket keresett, akik az arcukkal és a mozdulataikkal ugyanazt ki tudják fejezni, mint a szöveggel.

Az Apocalypto az alkotók szándéka szerint a civilizációk összeomlásáról szóló allegória lesz, némi figyelmeztető utalással a környezetpusztításra és a politikai célú félelemkeltésre. A látványvilággal és a korhű nyelvezettel az "Újvilág görögjeire", a majákra és magas szintű kultúrájukra irányítják a figyelmet, a filmtörténetben talán először.

A film bemutatója augusztus elején lesz az Egyesült Államokban.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×