eur:
389.03
usd:
362.04
bux:
67970.16
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A londoni Tower-t is veszélyezteti a klímaváltozás

Arról már sokat lehetett hallani, hogy a hőmérséklet emelkedése és az óceánok elsavasodása a világ számos természeti kincsét veszélyezteti, az Unesco azonban most arra figyelmeztet, hogy a klímaváltozás a Világörökség részeként számon tartott épületek, például a londoni Tower számára is végzetes lehet.

A londoni Tower-t és Velencét az árvíz, Timbuktu hatalmas mecsetjeit és Málta megalittemplomait a megrongálódás, esetleg még az összeomlás is fenyegeti az elsivatagosodás, illetve a csapadékmennyiség és a hőmérséklet változásai miatt.

Az ENSZ kulturális és tudományos szervezete, az Unesco szakértői a héten Párizsban találkoznak, hogy akciótervet dolgozzanak ki a Világörökség klímaváltozás elleni védelmére.

Az Egyesült Államok, amely a klímaváltozást okozó üvegház-gázok kibocsátását korlátozó kiotói szerződést sem volt hajlandó ratifikálni, még a találkozó előtt kijelentette: az Unesco-nak nincs felhatalmazása fellépni a helyszínek védelmében, az adott ország hozzájárulása nélkül.

A kétnapos tanácskozáson megszülető javaslatokat a Világörökség Bizottság következő éves találkozóján, idén júliusban terjesztik majd elő elfogadásra.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×