eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
Close up lawyer businessman working or reading lawbook in office workplace for consultant lawyer concept.
Nyitókép: boonchai wedmakawand/Getty Images

Elárverezték a szomszédban az első autót, amelyet gyorshajtás miatt koboztak el – nem is akármilyet

A kikiáltási ár több mint háromszorosát adták – egy Peugeot 208-asért.

Elárverezték Ausztriában az első autót, amelyet már azért koboztak el, mert a tulajdonosa jelentősen túllépte a megengedett legmagasabb sebességet. A szigorításról tavaly döntöttek, 2024. március 1-jétől pedig a gyakorlatban is bevezették az új rendelkezést, amely értelmében, aki lakott területen belül 80 km/órával, lakott területen kívül pedig 90 km/órával túllépi a megengedett legnagyobb sebességet, annak akár lefoglalhatják, sőt el is árverezhetik az autóját. Ha pedig felmerül a közúti versenyzés gyanúja, a lefoglalás és árverezés már lakott területen belüli 60 km/órás sebességtúllépés esetén is lehetséges.

A Der Standard cikke szerint eddig 133 notórius gyorshajtótól vették el az autóját legalább ideiglenesen, és közülük 13 kerülhet árverésre, mert komoly jogi procedúra előzi meg azt a döntést, hogy az autóssal szemben végül vagyonelkobzást alkalmazhassanak az osztrák hatóságok.

A lap szerint a közelmúltban el is kelt az első ilyen autó: nem éppen egy versenykocsi, egy 110 lóerős, 2018-as Peugeot 208-as. Az autót online aukción értékesítették, a leírásában az szerepelt, hogy sérülés van a kasztnin, erősen használt a kocsi, hiányoznak részei, és mindenképpen javításra szorul, mert így nem garantálható a biztonságos működtetése. Ennek ellenére kapós volt a kis Peugeot, mert a 2000 eurós kikiáltási árról végül 6800 euróra kúszott fel a licit, vagyis nagyjából 2,7 millió forintot fizetett az új tulajdonosa.

A törvény szerint a bevétel 70 százaléka az ausztriai közlekedésbiztonsági alapba kerül, amit a közlekedési minisztérium kezel. 30 százalékot pedig a tartomány – ebben az esetben Vorarlberg – helyi hatósága kap, amivel magát az eljárást, a lefoglalás költségeit tudják finanszírozni.

A Peugeot 208 sofőrje egy 80 km/órás zónában száguldott 153 km/órával, vagyis 73 km/órával lépte túl a megengedett sebességet.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba fontos részleteket árult el Kós Hubert és Milák Kristóf vb-szereplésével kapcsolatban

Sós Csaba fontos részleteket árult el Kós Hubert és Milák Kristóf vb-szereplésével kapcsolatban

20-25 fős magyar csapat indulhat a decemberi, budapesti rövid pályás úszó-világbajnokságon – mondta az InfoRádióban a válogatott szövetségi kapitánya. Sós Csaba azt is elárulta, hogy az olimpiai bajnok Kós Hubert hazajön-e az Egyesült Államokból, és ha igen, mely számokban tervezi az indulását, továbbá Milák Kristóf és Betlehem Dávid lehetőségeiről is beszélt a szakvezető.

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Elkerülhetetlen az érdemi nyugdíjreform - Itt a javaslat

Elkerülhetetlen az érdemi nyugdíjreform - Itt a javaslat

Kezelhetnék-e az OECD nyugdíjreform-javaslatai a magyar nyugdíjrendszer legégetőbb gondjait? – ezt a kérdést vizsgáltam meg kétrészes cikksorozatom első részében részletesen kitérve arra, hogy a reformjavaslatok milyen következményekkel járhatnak, és hogy a nemzetközi szakértők az anyagukban milyen területek vizsgálatát mulasztották el, felvillantva az alternatív megoldásokat. Ebben az írásomban pedig az OECD által szükségesnek tartott kiegészítő intézkedéseket vizsgálom meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×