eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Mountaineers climbing Everest
Nyitókép: Getty Images/ sansubba

A világ legmagasabb hegyén is lesz töltőállomás

A Mount Everesten is elérhető lesz a szolgáltatás.

Egy 150 kW-os, napelemes autótöltő állomást épített a Mount Everest 4300 méteres magasságában a kínai Aiko Solar vállalat. Az új létesítmény 645 W teljesítményű, kétoldalas, dupla üveges napelemmodulokkal és egy 200 kWh kapacitású energiatároló rendszerrel működik, így teljesen hálózatfüggetlen - írja a vezess.hu.

Évente több mint egymillió turistát akarnak kiszolgálni, különösen azokat az elektromos autósokat, akik az elektromos járművek töltési nehézségeivel szembesülnek ezen a ritkán lakott, magaslati vidéken. Az elektromos „istállóban” 20 autónak van hely, ahol 4,6 kW-os szupergyors töltőpisztolyok is rendelkezésre állnak.

A töltőállomás megépítése komoly logisztikai kihívásokat jelentett. A távoli és magas elhelyezkedés miatt nehéz volt az építéshez használt eszközök, például targoncák szállítása. Emellett az extrém időjárási körülmények, mint a jégeső, hóviharok még nehezebbé tették a munkát. Az Aiko Solar különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy olyan napelemeket válasszon, amelyek jól bírják az extrém időjárási körülményeket. Az általuk használt modulok ellenállnak a repedésnek, és hatékonyan működnek a magas UV-sugárzásnak kitett, hideg környezetben is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×