eur:
393.28
usd:
354.92
bux:
72243.41
2024. szeptember 4. szerda Rozália
Marcel Ciolacu kijelölt román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke beszél a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a parlament bukaresti üléstermében 2023. június 15-én. A PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 2021-es megállapodása alapján a PNL átadta a miniszterelnöki tisztséget a PSD-nek, ezzel új, kétpárti kormány alakul, amelyből kimarad az eddig a nagykoalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az RMDSZ.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Adóamnesztiát hirdettek a szomszédunkban

330 ezer cégnek és 850 ezer magánszemélynek van tartozása, melyek összértéke 72 milliárd lej.

Adóamnesztiát hirdetett a román kormány – jelentette be szerdán Marcel Bolos pénzügyminiszter.

A kormányülésen elfogadott rendelet értelmében önkéntes törlesztés esetén a magánszemélyeknek, akik 5000 lejnél (395 900 forint) kisebb összeggel tartoznak az államkasszának, elengedik az adósság felét és a kamatokat, 5000 lej felett a tartozás 25 százalékát és a kamatokat.

A cégek az adótartozásuk rendezése esetén mentesülnek a kamatok és a büntetőkamatok megfizetése alól. Az adótartozással nem rendelkező cégek a társasági adó 3 százalékának megfelelő jóváírásban részesülnek.

A bukaresti pénzügyminisztérium adatai szerint 330 ezer cégnek és 850 ezer magánszemélynek van adótartozása, melyek összértéke 72 milliárd lej (5700,96 milliárd forint).

A kormányrendelet egy sor, az állami kiadások mérséklését célzó intézkedést is tartalmaz. Az év végéig a kormány létszámstopot rendelt el a közszférában, korlátozta az állami intézmények dologi kiadásait és a közalkalmazottaknak kifizethető bérpótlékokat, felfüggesztette a kárpótlások kifizetését azok számára, akiket a rendszerváltást megelőző időszakban jogtalanul fosztottak meg az ingatlanjaiktól, valamint rendelkezett az uniós forrásokból származó, bizonyos esetekben el nem költött támogatások átirányításáról a központi költségvetésbe.

Az adóamnesztiával és a megszorító intézkedésekkel a Ciolacu-kabinet a költségvetési hiányt próbálja mérsékelni, amely független elemzők és a bukaresti költségvetési tanács becslései szerint elérheti a GDP 7 százalékát.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×