eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. augusztus 31. szombat Bella, Erika
KYIV, UKRAINE - AUGUST 29: Commander of the Air Force of Ukraine Mykola Oleschuk during funeral to the pilot Andrii Pilshchykov in the Patriarchal Cathedral of the Resurrection of Christ on August 29, 2023 in Kyiv, Ukraine. Andriy Pilshchykov, advocate of F-16s for Ukraine, died on August 25 after two training planes came down west of Kyiv. (Photo by Valentyna Polishchuk/Global Images Ukraine via Getty Images)
Nyitókép: Valentyna Polishchuk/Global Images Ukraine via Getty Images

Menesztették az ukrán hadsereg fontos emberét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken menesztette Mikola Olescsukot, a légierő parancsnokát - olvasható a döntésről kiadott elnöki rendeletben.

A menesztést egy nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy az ukrán légierő bejelentette: egy nagyobb orosz légitámadás visszaverése közben lezuhant egy F–16-os vadászgép és a pilóta életét vesztette.

„Úgy döntöttem, hogy leváltom a légierő parancsnokát. Örökre hálás vagyok hadseregünk valamennyi pilótájának” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij esti videoüzenetében.

Az államfő nem indokolta a menesztést.

Az ukrán hadsereg vezérkara közölte, hogy átmenetileg Anatolij Krivonozska altábornagy látja el a parancsnoki feladatokat.

Az ukrán hadsereg egyelőre nem ismertette, hogy mi okozta a gép hétfői lezuhanását, csak annyit árult el, hogy akkor történt, amikor a vadászgép egy orosz célponthoz közelített. Olescsuk hétfőn arról beszélt, hogy az amerikai partnerek segítenek az incidens kivizsgálásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Berobbant a halálos járvány: egy gyors húzással elkerülhető még a katasztrófa

Berobbant a halálos járvány: egy gyors húzással elkerülhető még a katasztrófa

A majomhimlő 2022-es hulláma után idén is vészhelyzetet hirdetett a WHO az Afrikából indult, egyes esetekben halálos kimenetelű kór ellen, bár rögtön igyekeztek leszögezni, hogy ez a betegség számos ponton különbözik a 2020-ban világjárvánnyá eszkalálódó koronavírustól. Az elmúlt hetekben a szervezet arra buzdította a világ országait, hogy minél előbb küldjenek segítséget, többek között oltóanyagot, a betegség által leginkább érintett afrikai országoknak. Az összehangolt segítségnyújtás különösen indokolt, mivel a rendelkezésre álló oltóanyag hiánya éppen azokon a területeken okoz komoly problémát, ahol a járvány a leginkább pusztít.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 09:27
×
×
×
×