eur:
393.65
usd:
352.71
bux:
73161.66
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
A japán védelmi minisztérium felvétele egy Y-9 típusú kínai felderítőgépről a Kjúsú sziget délnyugati partjainál fekvő Dandzso-szigetek felett 2024. augusztus 26-án. Japán teljességgel elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy kínai kémrepülőgép megsértette légterét.
Nyitókép: MTI/AP/Japán védelmi minisztérium

Japán nem hagyta szó nélkül a kínai kémrepülőgépes esetet

Japán "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte, hogy egy kínai kémrepülőgép megsértette légterét.

Japán példátlannak nevezte kedden egy kínai katonai repülőgépnek a japán légtérbe való behatolását, amelyet "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezett szuverenitására és biztonságára nézve. Ez volt a kínai hadsereg általi első légtérsértés, amelyet a japán hatóságok is megerősítettek.

"Továbbra is rendületlenül kitartunk szárazföldünk, tengerünk és légterünk védelme mellett, és kiállunk azért, amit ki kell mondanunk" - hangoztatta Minoru Kihara japán nemzetvédelmi miniszter a japán légtér megsértése ügyében egy keddi sajtótájékoztatón. Hajasi Josimasza kormányszóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai hadsereg "láthatóan kiterjeszti és fokozza" a Japán körüli műveleteit, amelyeket Tokió továbbra is "szoros érdeklődéssel" követ.

A japán védelmi tárca szerint egy Y-9 típusú kínai felderítőgép hétfőn két percig behatolt a japán légtérbe, mikor délelőtt 11:29-kor átrepült a Dandzso-szigetek fölött a Dél-kínai-tengeren, a délnyugat-japán Nagaszaki prefektúrában. A japán légvédelmi erők a behatolást követően azonnal vadászrepülőket indítottak a kínai felderítőgép után.

Japán diplomáciai és nemzetbiztonsági okokból nem tért ki Kína lehetséges indítékaira vagy céljára a behatolással kapcsolatban, de Hajasi Josimasza kormányszóvivő elmondása szerint Japán már közvetítette Kínának "rendkívül súlyos tiltakozását", továbbá arra szólította fel a pekingi vezetést, hogy tegyenek lépéseket a hasonló incidensek megelőzésére a jövőben.

A hétfői incidens volt az első olyan behatolás a japán légtérbe a kínai légierő részéről, amelyet a szigetország is megerősített. Ugyan 2012-ben és 2017-ben már történt behatolás a vitatott hovatartozású Szenkaku-szigetek fölött, de azokért nem katonai repülők voltak a felelősek.

Gilberto Teodoro Fülöp-szigeteki védelmi miniszter "a dél-kelet-ázsiai béke legnagyobb megzavarójának" nevezte Kínát az Egyesült Államok indo-csendes-óceáni parancsnoksága által szervezett manilai nemzetközi katonai konferencia keddi napján.

"A Kína elleni ellenszer az erősebb kollektív, többoldalú fellépés" - mondta a védelmi tárca vezetője a dél-kínai-tengeri összetűzésekre utalva, és kiemelte, hogy nem élünk "eléggé tökéletes világban" a kínai agresszió elítéléséhez és visszaszorításához.

A Fülöp-szigetek és Kína között gyakoriak az "összetűzések" a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású területein. Kína legutóbb hétfőn akadályozta meg a Fülöp-szigetek hajóit abban, hogy élelmiszert szállítsanak a Sabina-zátonynál állomásozó filippínó parti őrségnek.

(A nyitóképen: A japán védelmi minisztérium felvétele egy Y-9 típusú kínai felderítőgépről a Kjúsú sziget délnyugati partjainál fekvő Dandzso-szigetek felett 2024. augusztus 26-án.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
Döntött a jegybank - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Döntött a jegybank - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Gazdasági információk tekintetében ma jön a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése, elsőorban erre figyelnek a hazai befektetők. Az általunk megkérdezett elemzők szerint a kamatszint változatlan marad, ám arra is többen felhívták a figyelmet, hogy a Fed múlt pénteki eseménye meghatározhatja a jövőbeli kamatpályát, ezért Virág Barnabás alelnök üzeneteire oda kell majd figyelni. Emellett a Conference Board amerikai hangulatindexe is érdemel egy említést a nemzetközi piacokon. Egyelőre óvatos emelkedést láthatunk az európai tőzsdéken, a magyar piac azonban alulteljesít. Pedig vannak ma izgalmas sztorik a hazai tőzsdén: a Concorde megemelte az AutoWallis célárát, erre komoly ralival reagált az árfolyam, emellett kifejezetten nagy forgalom mellett emelkedik az Opus részvénye is, miután kiderült, hogy több nemzetközi indexbe is bekerültek az társaság papírjai.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×