eur:
392.7
usd:
352.32
bux:
73141.98
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
Nancy Faeser német belügyminiszter a 2023-as év bűnügyi statisztikáját ismertető sajtótájékoztatón Berlinben, 2024. április 9-én. A 2017-től 2021-ig tartó csökkenés után az utóbbi két évben ismét emelkedett és tavaly elérte a 2016-os szintet Németországban a regisztrált bűncselekmények, köztük az erőszakos bűnesetek száma. A rendőrség 2023-ban mintegy 5,94 millió bűncselekményt regisztrált Németországban, ami 5,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Még drasztikusabb lépést követel a rendőrség – jöhet a fegyvertartás szigorítása Németországban

Rendkívüli felháborodást váltott ki Németországban az a késes merénylet, amely május utolsó napján Mannheimben történt. Egy afgán férfi késsel támadt egy iszlámellenes tüntetés résztvevőire, és egy, a segítségükre siető fiatal rendőrt halálosan megsebesített. Ezt megelőzően és azóta is több késes támadás történt az országban, különösen a vasútállomások környékén. A német belügyminiszter a fegyvertartási törvény szigorítását helyezte kilátásba.

A szociáldemokrata Nancy Faeser bejelentette, hogy első lépésben a kések használatának szigorítását tervezi. Az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva állást foglalt amellett, hogy nyilvános helyeken a korábbi tizenkét centiméter helyett legfeljebb hat centiméter pengehosszúságú késeket lehessen birtokolni. A miniszter azt ígérte, hogy a fegyvertartási törvény tervezett módosításait hamarosan bejelentik, de konkrét időpontot nem közölt.

"A késeket olyan brutális erőszakos cselekmények elkövetésére használják, amelyek súlyos sérüléseket okozhatnak, illetve halálos kimenetűek lehetnek" – hangoztatta a miniszer, aki szerint ezért szigorúbb törvényekre és hathatósabb ellenőrzésre van szükség.

Az ARD adatai szerint

a múlt évben Németországban – elsősorban a vasútállomások környékén – 8591 olyan esetet regisztráltak, amelyek során kést használtak. Az áldozatokat megsebesítették, vagy késsel fenyegették őket.

A tartományok már korábban szigorúbb szabályzást követeltek. Ennek nyomán a belügyminiszter állást foglalt a kések általános betiltása mellett a tömegközlekedési eszközökön.

A német bűnügyi rendőrség elnöke üdvözölte a tervezett szigorítást, ugyanakkor hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a kések viselésének pengehosszúságtól független, teljes betiltására van szükség. Hasonlóan foglalt állást a vasúti és közlekedési dolgozók szakszervezetének vezetője is, aki a fegyverek általános betiltását sürgette a vonatokon és a pályaudvarokon. Szerinte ennek megvalósításához ugyanakkor több rendőrre van szükség.

A szakszervezet szerint az alkalmazottak 80 százaléka tapasztalt már valamilyen támadást. "Ez rendkívül magas szám" – hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×