eur:
394.19
usd:
360.56
bux:
72352.07
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Antonio Tajani olasz külügyminiszter, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője pártja római eredményváró rendezvényén az európai parlamenti választások éjszakáján, 2024. június 10-én.
Nyitókép: MTI/AP/LaPresse/Mauro Scrobogna

Olaszország és Svájc második békecsúcsot szeretne, most Oroszország részvételével

Közös dokumentumot adott ki a két ország külügyminsztere a tervezetről.

Olaszország és Svájc második békecsúcsot szorgalmaz az ukrajnai konfliktus diplomáciai rendezésére, ezúttal azonban Oroszország részvételével - erről írt alá nyilatkozatot hétfőn Antonio Tajani olasz külügyminiszter svájci hivatali partnerével, Ignazio Cassisszal Locarnóban.

A dokumentum szerint "a lehető legjobb körülményeket kell megteremteni egy második békecsúcshoz, amelyen a felek mindegyike, ideértve Oroszországot és a releváns globális szereplőket is, részt vesznek".

Tajani és Cassis felszólították az érintett nemzetközi szereplőket, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést egy közös tárgyalási alap megteremtéséhez. Mindennek a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmányában rögzített területi épség és szuverenitás elvének tiszteletben tartásával kell megvalósulnia.

Hangsúlyozták egyben, hogy a békét csakis az érintett szereplők mindegyikének bevonásával, illetve párbeszéddel lehet elérni.

Oroszország egyebek között az ukrán államterület több mint ötödének elcsatolását, valamint Ukrajna semlegességének kinyilvánítását követeli, amivel Kijev lemondana 2019-ben az alkotmányában is rögzített NATO-csatlakozási törekvéseiről is.

Júniusban Oroszország távollétében, de mintegy száz állam és szervezet részvételével tartották meg az első ukrajnai békecsúcsot a svájci Bürgenstockban. Moszkva képtelenségnek nevezte akkor, hogy nélküle rendezték a tanácskozást. Mindemellett kizárta részvételét egy újabb békecsúcson is, a moszkvai külügyminisztérium szerint azért, mert azon is csak a kijevi vezetés elképzeléseit vitatnák meg.

Címlapról ajánljuk

Újítások, visszaadott remények, hősök – az olimpiai tudósító búcsúja Párizstól

A vasárnap véget ért nyári olimpiáról sok emlékezetes pillanatot őrizhetünk meg. A szervezők kiváló ötletekkel jártak a szurkolók kedvében, akik köszönték szépen, és gyorsan belakták, majd a szívükbe zárták a játékokat. Személyes visszapillantás az elmúlt két és fél hétre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Turbulens héten vagyunk túl a tőzsdéken, a makroadatok érkezéséből arra lehetett ugyanis következtetni, hogy az amerikai gazdaság recesszióba került, ezt követően a piacok azt kezdték árazni, hogy a Federal Reserve hamarabb kezdhet kamatvágásba, hogy segítse a növekedést. Ezt követően viszont a várakozásoknál jóval jobb munkaerőpiaci adat is érkezett az USA-ból, ami arra utalt, hogy talán mégsem fogyott ki a lendület az amerikai gazdaságból. Ezen a héten is sok piacmozgató eseményre lehet számítani, elég az amerikai inflációs adatra gondolni - a mai nap azonban viszonylag csendes mederben csorog, az irányadó európai és amerikai indexek felemásan teljesítettek, mérsékelt elmozdulásokkal. Vannak viszont izgalmak a magyar tőzsdén, sikeres kitörést láthattunk ugyanis a Nyomda részvényénél, új történelmi csúcsra száguldott az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×