eur:
394.39
usd:
361.01
bux:
71932.02
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Wavy and slanted Iranian flag in the front plane, with masses of Iranian people behind who celebrate an anniversary of the 1979 Islamic Revolution and Iranian independence day, in a march along Azadi avenue toward Azadi square every 22nd of Bahman or 10-11th of February.
Nyitókép: Germán Vogel/Getty Images

Lehetséges, hogy Irán más utat választ az Izrael ellen indított invázió helyett

Napok óta folyik a találgatás, hogy mikor és hogyan indíthatja meg a támadást Irán Izrael ellen, ám eddig nem történt semmi. Most az is kiderülhetett, hogy miért.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, július 31-én Irán Fővárosában, Teheránban merénylet áldozata lett Iszmail Hanije, a Hamász terrorszervezet egyik vezetője.

Az eddigi információk szerint a Katarban élő politikussal egy, a szállodai szobájában elhelyezett bomba végzett.

A merénylet hatalmas felháborodást keltett Iránban, de az iszlám világ több másik országa is rosszallását fejezte ki. Az eset hátterében Izraelt sejtették, ugyanis a zsidó államnak állt leginkább érdekében leszámolni a radikális iszlamista szervezet kulcsfigurájával.

Teherán többször is hangoztatta, hogy megtorlásra készül, az viszont nem derült ki, hogy ez pontosan mit is fog jelenteni. Arra lehetett számítani, hogy a síita hatalom különböző proxyalakulatokon keresztül mér csapásokat Izraelre, de a 2024 áprilisában már egyszer megtörtént esethez hasonlóan közvetlenül is indulhatnak a rakéták. Ez utóbbi feltételezést az is alátámasztotta, hogy Oroszország és Pakisztán is fegyverszállítmányokat ígért Iránnak.

A legfrissebb értesülések szerint azért húzódik el ennyire a hadművelet megindítása, mert Teherán más taktikát választhatott: azokat a személyeket vadásznák le, akik felelősek Iszmail Manije haláláért

- írja a The Times of Israel híradása nyomán a Portfolio.

Ez a stratégia azt is jelentené, hogy elmarad a várt nagyszabású támadás Izrael ellen. Egyelőre még nem tudni, hogy az iráni vezetés hogyan definiálja a "felelős" fogalmát, arra viszont számítani lehet, hogy igyekeznek majd minden izraeli titkosszolgálati dolgozót és azok segítőit elérni és kiiktatni.

Mint írják, vélhetően azok is célkeresztbe kerülhetnek, akiknek konkrétan a merénylethez nem volt semmi közük, viszont valamilyen módon segítették az izraelieket, vagy Teherán úgy sejti, hogy külföldi hatalom érdekeit szolgálják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.09. péntek, 18:00
Harangi Szabolcs
geológus, egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója
Súlyos dolgokra derült fény: Mitől függ a magyar dolgozók élete?

Súlyos dolgokra derült fény: Mitől függ a magyar dolgozók élete?

A külkereskedelemben és a globális ellátási láncokban elfoglalt pozíció alapvetően befolyásolja a gazdaságok teljesítményét két szempontból is: egyrészt meghatározza egy ország külső sérülékenységét, másrészt befolyásolja egy gazdaság fejlettségét és fejlődési potenciálját. Az erről szóló két részes cikksorozat első részében azt mutatom be, hogy a magyar gazdaság foglalkoztatottsága miként függ az exportpiacaink teljesítményétől. Az idei év második negyedéves GDP-adat a vártnál rosszabb eredményt mutatott a gazdaság teljesítményéről, melynek egyik legfőbb okaként az export visszaesését jelölik meg. Vajon Magyarország tényleg ennyire kitett a külpiacainak? Mi a helyzet a régió többi országával?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×