eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Betelt a pohár: nekimentek a zeneipar óriásai a mesterséges intelligenciának

Szerzői jogsértésért fogtak perbe két szöveges leírás alapján dalokat generáló MI-céget, mivel a modelljük mások zenéit engedély nélkül felhasználva tanul.

Komoly botrány tört ki a generatív mesterséges intelligenciás chatbotok és szöveggeneráló szolgáltatások másfél évvel ezelőtti reflektorfénybe kerülésekor - írja az Origo. A nagyközönség mellett az írott tartalmak készítői is csak ekkor szembesültek a ténnyel, hogy a technológiákat készítő cégek kérés és kérdés nélkül lementik az interneten elérhető írott tartalmakat, legyen szó cikkekről, hozzászólásokról, vagy épp közösségi médiás bejegyzésekről, ezek alapján tanítják be a nagy nyelvi modelljeiket.

A cégek azzal védekeznek az ellenük indított perben, hogy egyrészt enélkül lehetetlen létrehozni hasonló modelleket, másrészt a termékeik által összeállított szövegek nem sértik senki szerzői jogait, minden mondatot egyedileg és maguktól generálnak a chatbotjaik.

Ezúttal új oldalról támadták meg a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégeket a jogtulajdonosok, ugyanis

az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (RIAA) a Sony Music, az UMG és a Warner Records támogatásával beperelte a Suno és az Udio nevű startupokat.

A cégek szolgáltatásaiban szöveges leírás alapján meglepően működőképes zeneszámok generálhatóak, akár dalszöveggel és vokállal együtt. A felperesek szerint a szolgáltatások engedély nélkül használtak fel jogvédett zeneszámokat a termékeik betanításához, ennek megfelelően az elkészült dalok azok darabokra szedett és újra összerakott feldolgozásai, nem tekinthetőek eredeti tartalmaknak.

Mitch Glazier, az RIAA elnöke úgy fogalmazott: "A zenei közösség máris felkarolta a mesterséges intelligenciát, partneri kapcsolatba léptünk felelősségteljes fejlesztőkkel, hogy olyan emberközpontú és fenntartható MI-s eszközök álljanak rendelkezésre, amelyek a művészek és dalszövegírók céljait szolgálják."

Azt is hozzátette, hogy a kezdeményezés csak akkor lehet sikeres, ha a fejlesztők is együttműködőek. Mint mondta,

"a Sunóhoz és az Udióhoz hasonló, nem licencelt szolgáltatások azt állítják, hogy fair dolog lemásolni a művészek élete munkáját, haszonszerzés érdekében kihasználni azt, egyetlen szó és fizetés nélkül, olyan ígéret hátán, hogy ez fog nekünk igazán innovatív mesterséges intelligenciát hozni".

Ezzel szemben Mikey Shulman, a Suno ügyvezető igazgatója azt mondta: "A technológiánk transzformatív, teljesen új tartalmak létrehozására van tervezve, nem pedig arra, hogy meglévő tartalmakat memorizáljon, azokat visszaadja. Ezt nagyon szívesen elmagyaráztuk volna azoknak a nagyvállalati lemezkiadóknak, akik bepereltek minket (valójában már próbáltuk), azonban jóhiszemű párbeszéd helyett visszatértek a régimódi, ügyvédközpontú taktikáikhoz. A Suno új zenék, új felhasználási módok, új zenészek számára lett létrehozva. Az eredetiséget díjazzuk."

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×