eur:
396.6
usd:
369.83
bux:
71429.55
2024. június 27. csütörtök László
cars on Autobahn highway in Germany in high speed at night
Nyitókép: filmfoto/Getty Images

Kétszer tízsávos monstrummá bővíthetnek egy német autópályát, házakat is bontanának

Az A5-ös autópályát tervezik a németek rekordméretűre hizlalni Frankfurt közelében, felméréseik szerint hamarosan szükség is lesz rá.

Csaknem 30 kilométeren keresztül rekordszéles lehet a németországi A5-ös autópálya egy hosszú pereskedés után nyilvánosságra hozott megvalósíthatósági tanulmány alapján, amely szerint irányonként 10 sáv nélkül nem lehet kezelni az évtized végére várható forgalomterhelést - írja a Der Spiegel cikke nyomán az Economx.

Az A5 és az A3 kereszteződésénél fekvő szakasz már most is Németország egyik legforgalmasabb útvonala, helyenként hat, illetve nyolc sávon áramlanak rajta a járművek Frankfurt, a nagyváros vonzáskörzete és a repülőtér között.

A Ruhr-vidéki Egyetem közlekedéstudományi szakértői által végzett elemzés szerint 29 kilométeren szükséges irányonként 10-10 sávot kiépíteni

annak érdekében, hogy ne legyen állandó torlódás, hanem folyamatosan legyen képes haladni a 2023-ra napi 200 ezresre becsült autómennyiség.

A nagyszabású fejlesztéshez házakat, kerteket, természetes élőhelyeket kellene felszámolni, és a zajterhelés is jelentősen növekedne, holott a környékbeliek már most is nehezen viselik az állandó lármát. A terv bírálói által Los Angeles Highway-nek nevezett projekt egyebek mellett a környék ivóvízbázisát és egy madárvédelmi területet is veszélyeztetne - teszi hozzá a lap.

A projekt kritikusai szerint a bővítésre szánt 1,1 milliárd eurót inkább a közösségi közlekedés fejlesztésére kellene fordítani, ami forgalomcsillapító hatású lenne,

és nem lenne szükség a Németországban egyedülállóan széles sztrádára. Azonban a Hessen tartományi kormány vezető ereje, a hagyományosan autópárti CDU egyelőre ragaszkodik a bővítéshez.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben
EU-csúcs

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki, az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×