eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
cars on Autobahn highway in Germany in high speed at night
Nyitókép: filmfoto/Getty Images

Kétszer tízsávos monstrummá bővíthetnek egy német autópályát, házakat is bontanának

Az A5-ös autópályát tervezik a németek rekordméretűre hizlalni Frankfurt közelében, felméréseik szerint hamarosan szükség is lesz rá.

Csaknem 30 kilométeren keresztül rekordszéles lehet a németországi A5-ös autópálya egy hosszú pereskedés után nyilvánosságra hozott megvalósíthatósági tanulmány alapján, amely szerint irányonként 10 sáv nélkül nem lehet kezelni az évtized végére várható forgalomterhelést - írja a Der Spiegel cikke nyomán az Economx.

Az A5 és az A3 kereszteződésénél fekvő szakasz már most is Németország egyik legforgalmasabb útvonala, helyenként hat, illetve nyolc sávon áramlanak rajta a járművek Frankfurt, a nagyváros vonzáskörzete és a repülőtér között.

A Ruhr-vidéki Egyetem közlekedéstudományi szakértői által végzett elemzés szerint 29 kilométeren szükséges irányonként 10-10 sávot kiépíteni

annak érdekében, hogy ne legyen állandó torlódás, hanem folyamatosan legyen képes haladni a 2023-ra napi 200 ezresre becsült autómennyiség.

A nagyszabású fejlesztéshez házakat, kerteket, természetes élőhelyeket kellene felszámolni, és a zajterhelés is jelentősen növekedne, holott a környékbeliek már most is nehezen viselik az állandó lármát. A terv bírálói által Los Angeles Highway-nek nevezett projekt egyebek mellett a környék ivóvízbázisát és egy madárvédelmi területet is veszélyeztetne - teszi hozzá a lap.

A projekt kritikusai szerint a bővítésre szánt 1,1 milliárd eurót inkább a közösségi közlekedés fejlesztésére kellene fordítani, ami forgalomcsillapító hatású lenne,

és nem lenne szükség a Németországban egyedülállóan széles sztrádára. Azonban a Hessen tartományi kormány vezető ereje, a hagyományosan autópárti CDU egyelőre ragaszkodik a bővítéshez.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Az elmúlt hét évtizedek óta nem látott felfordulással telt az amerikai politikában: miközben a demokraták az elnöki hivatalt elfoglaló párttársuk újraindulását igyekeztek megpuccsolni, mindent a feje tetejére állított a Donald Trump ellen szombaton megkísérelt merénylet híre. A hetek óta tartó nyomásgyakorlás a sajtóértesülések szerint az eddigi legközelebb járhat céljához, hiszen Joe Biden immáron Kamala Harris esélyeiről kérdezte tanácsadóit, és fontolgatja, hogy visszalépjen a párt 2024-es elnökjelöltségétől. Attól, amit 2020-as ellenfele épp csütörtökön fogadott el a republikánusok jelölőgyűlésén. De mit mondanak a számok, valóban ennyire tarthatatlan Biden helyzete a közvélemény-kutatások fényében? És kik indulhatnak a demokraták részéről a legnagyobb eséllyel? A nyilvános és kiszivárgott adatokat is szemügyre vettük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×