eur:
396.71
usd:
371.44
bux:
71013.43
2024. június 27. csütörtök László
Nyitókép: Unsplash

Parazitákra bukkantak a bolti, előre mosott zöldségeken

Hiába a klóros vízzel mosás, egy bizonyos fajta kórokozó ellen nem tudja felvenni a versenyt. A kutatók szerint ideje lenne felülvizsgálni az élelmiszer-higiéniai módszereket.

A Kenti Egyetem csomagolás előtt megmosott zöldségeket vizsgált meg, és arra az eredményre jutott, hogy a minták 17 százaléka fertőzött volt a Cryptosporidium nevű, egysejtű parazitával - írja a BBC híradása nyomán a HVG. A mikroszkopikus kórokozó hasmenést és rosszullétet okozhat.

A vizsgálatot 2023 májusa és júliusa között végezték, 36 termék bevonásával. A kutatást vezető Anasztasziosz Csuszisz az eredményekhez hozzáfűzte:

"A Cryptosporidium jelenléte miatt felül kellene vizsgálni a beszállítók által a termelési lánc mentén alkalmazott higiéniai módszereket".

A kutatás szerint az előmosott és fogyasztásra kész zöldségeket klóros fertőtlenítőszert tartalmazó vízzel mossák át, ám úgy tűnik, hogy a Cryptosporidium-részecskék ellenállnak a fertőtlenítésnek. Ha azonban forrásban lévő vízzel átmossuk a zöldséget, úgy el lehet pusztítani - írja a lap.

A Cryptosporidium-fertőzés a legyengült immunrendszerűekre különösen nagy veszélyt jelent, kezelés nélkül akár életveszélyes állapotot is okozhat az NNGYK tájékoztatása szerint. Az "utazók hasmenésének" is szokták nevezni, mivel a parazita gyakran fertőzött víz (patak, tó, forrás) fogyasztásával terjed. A betegség két, esetenként öt-hat hétig is eltarthat.

A népegészségügyi központ azt írja, a kórokozó rendkívül ellenálló a legtöbb fertőtlenítőszerrel, például a klórral szemben is, csak a forralás pusztítja el. A parazita az állatokban (szarvasmarha, bárány, vadállatok, kutya, macska, madarak stb.) és az emberekben élősködik, a szájon át kerül a szervezetbe, majd megtelepszik a vékonybél falában, ahol elkezd szaporodni. Ellenálló formája, a ciszta a széklettel ürül nagy mennyiségben, ami így rendkívül fertőző.

Címlapról ajánljuk
Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott
táblázat

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 26. 22:01
×
×
×
×