A Kenti Egyetem csomagolás előtt megmosott zöldségeket vizsgált meg, és arra az eredményre jutott, hogy a minták 17 százaléka fertőzött volt a Cryptosporidium nevű, egysejtű parazitával - írja a BBC híradása nyomán a HVG. A mikroszkopikus kórokozó hasmenést és rosszullétet okozhat.
A vizsgálatot 2023 májusa és júliusa között végezték, 36 termék bevonásával. A kutatást vezető Anasztasziosz Csuszisz az eredményekhez hozzáfűzte:
"A Cryptosporidium jelenléte miatt felül kellene vizsgálni a beszállítók által a termelési lánc mentén alkalmazott higiéniai módszereket".
A kutatás szerint az előmosott és fogyasztásra kész zöldségeket klóros fertőtlenítőszert tartalmazó vízzel mossák át, ám úgy tűnik, hogy a Cryptosporidium-részecskék ellenállnak a fertőtlenítésnek. Ha azonban forrásban lévő vízzel átmossuk a zöldséget, úgy el lehet pusztítani - írja a lap.
A Cryptosporidium-fertőzés a legyengült immunrendszerűekre különösen nagy veszélyt jelent, kezelés nélkül akár életveszélyes állapotot is okozhat az NNGYK tájékoztatása szerint. Az "utazók hasmenésének" is szokták nevezni, mivel a parazita gyakran fertőzött víz (patak, tó, forrás) fogyasztásával terjed. A betegség két, esetenként öt-hat hétig is eltarthat.
A népegészségügyi központ azt írja, a kórokozó rendkívül ellenálló a legtöbb fertőtlenítőszerrel, például a klórral szemben is, csak a forralás pusztítja el. A parazita az állatokban (szarvasmarha, bárány, vadállatok, kutya, macska, madarak stb.) és az emberekben élősködik, a szájon át kerül a szervezetbe, majd megtelepszik a vékonybél falában, ahol elkezd szaporodni. Ellenálló formája, a ciszta a széklettel ürül nagy mennyiségben, ami így rendkívül fertőző.