eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: Unsplash

Parazitákra bukkantak a bolti, előre mosott zöldségeken

Hiába a klóros vízzel mosás, egy bizonyos fajta kórokozó ellen nem tudja felvenni a versenyt. A kutatók szerint ideje lenne felülvizsgálni az élelmiszer-higiéniai módszereket.

A Kenti Egyetem csomagolás előtt megmosott zöldségeket vizsgált meg, és arra az eredményre jutott, hogy a minták 17 százaléka fertőzött volt a Cryptosporidium nevű, egysejtű parazitával - írja a BBC híradása nyomán a HVG. A mikroszkopikus kórokozó hasmenést és rosszullétet okozhat.

A vizsgálatot 2023 májusa és júliusa között végezték, 36 termék bevonásával. A kutatást vezető Anasztasziosz Csuszisz az eredményekhez hozzáfűzte:

"A Cryptosporidium jelenléte miatt felül kellene vizsgálni a beszállítók által a termelési lánc mentén alkalmazott higiéniai módszereket".

A kutatás szerint az előmosott és fogyasztásra kész zöldségeket klóros fertőtlenítőszert tartalmazó vízzel mossák át, ám úgy tűnik, hogy a Cryptosporidium-részecskék ellenállnak a fertőtlenítésnek. Ha azonban forrásban lévő vízzel átmossuk a zöldséget, úgy el lehet pusztítani - írja a lap.

A Cryptosporidium-fertőzés a legyengült immunrendszerűekre különösen nagy veszélyt jelent, kezelés nélkül akár életveszélyes állapotot is okozhat az NNGYK tájékoztatása szerint. Az "utazók hasmenésének" is szokták nevezni, mivel a parazita gyakran fertőzött víz (patak, tó, forrás) fogyasztásával terjed. A betegség két, esetenként öt-hat hétig is eltarthat.

A népegészségügyi központ azt írja, a kórokozó rendkívül ellenálló a legtöbb fertőtlenítőszerrel, például a klórral szemben is, csak a forralás pusztítja el. A parazita az állatokban (szarvasmarha, bárány, vadállatok, kutya, macska, madarak stb.) és az emberekben élősködik, a szájon át kerül a szervezetbe, majd megtelepszik a vékonybél falában, ahol elkezd szaporodni. Ellenálló formája, a ciszta a széklettel ürül nagy mennyiségben, ami így rendkívül fertőző.

Címlapról ajánljuk
Csizmazia Gábor: Trump jól él azzal, hogy náluk rendezettség és erő, míg a demokratáknál káosz van

Csizmazia Gábor: Trump jól él azzal, hogy náluk rendezettség és erő, míg a demokratáknál káosz van

Donald Trump kevés konkrétumot mondott a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében, inkább olyan kérdéseket vetett fel, amelyek széles körben érintik a szavazókat – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa. Csizmazia Gábor arról is beszélt, egyre nagyobb nyomás alá kerül Joe Biden, így megnőtt az esély arra, hogy visszalépjen.

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×