eur:
390.04
usd:
357.38
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
united states of america flag on broken damage wall and half russian white red blue color flag, relationship crisis between russia and usa concept
Nyitókép: donfiore / Getty Images

Orosz-amerikai fogolycsere készül

Moszkva választ vár Washingtontól egy fogolycserére vonatkozó ajánlatára - derült ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes nyilatkozatából, amelyet a TASZSZ orosz hírügynökség ismertetett.

Egy hét múlva, június 26-án kezdődik az Oroszországban több mint egy éve fogva tartott Evan Gershkovich amerikai újságíró pere, akit kémkedéssel vádolnak.

A múlt héten az ügyben eljáró orosz főügyészség szóvivője, Andrej Ivanov közölte: a "nyomozás megállapította és dokumentálta, hogy a The Wall Street Journal című napilap amerikai újságírója a CIA (az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség) megbízásából 2023 márciusában Szverdlovszk megyében titkos információkat gyűjtött az Uralvagonzavod Kutatási és Termelési Komplexum Rt. védelmi vállalat (az egyik legnagyobb orosz fegyvergyártó cég) tevékenységéről a haditechnikai eszközök gyártása és javítása terén".

Szergej Rjabkov most azt mondta, hogy "a labda az Egyesült Államok térfelén van, és elvárjuk tőlük, hogy válaszoljanak az előterjesztett ötletekre".

Hozzátette: "Megértem, ha talán valami ezekben az elképzelésekben nem felel meg az amerikaiaknak. Ez az ő problémájuk. Mi úgy gondoljuk, hogy a mi megközelítésünk teljesen indokolt, észszerű és kiegyensúlyozott".

Washington kéri Evan Gershkovich szabadon bocsátását, akire 20 év börtön vár. A férfit tavaly márciusban Jekatyerinburgban riport közben vették őrizetbe. Hozzátartozói, munkaadója és országa visszautasítja ezeket a vádakat, amelyeket Moszkva soha nem támasztott alá bizonyítékokkal, mivel az egész ügyet titkosnak minősítették.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban elismerte, hogy tárgyalások folynak egy fogolycseréről.

Moszkva egyik célja Vagyim Kraszikov orosz állampolgár szabadon bocsátása, akit Németországban életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, mert 2019-ben Berlinben meggyilkolt egy korábban Csecsenföldön tevékenykedő hadvezért.

Oroszország több amerikait tart fogva börtönökben, köztük Paul Whelant, egy volt amerikai katonát, akit 2018-ban tartóztattak le, és 2020-ban kémkedésért 16 év börtönre ítéltek.

Címlapról ajánljuk
ZDF: Vlagyimir Putyinnak köszönheti NOB-elnöki posztját Thomas Bach

ZDF: Vlagyimir Putyinnak köszönheti NOB-elnöki posztját Thomas Bach

Alig egy héttel a párizsi olimpiai játékok július 26-i megnyitója előtt állt elő a ZDF német közszolgálati televízió azzal az "exkluzív" információval , amely szerint Thomas Bach NOB-elnök annak idején Vlagyimir Putyinnak köszönhette megválasztását a szervezet élére.
VIDEÓ
Minimálbér 2025: bedobták az első konkrét számot

Minimálbér 2025: bedobták az első konkrét számot

Már megkezdődtek az idei minimálbér-tárgyalások, a Liga Szakszervezetek elnöke pedig azt mondta az InfoRádióban, hogy nemcsak a számokban kell megállapodniuk, hanem fontos technikai kérdéseket is tisztázniuk kell a feleknek. Mészáros Melinda szerint nem kizárt a 10 százalékos emelés a legkisebb kereseteknél, legalábbis a munkáltatók többsége ezt szeretné. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége augusztusban méri fel, hogy a tagvállalatoknak milyen igényeik vannak a béremeléssel kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×