eur:
396.73
usd:
371.54
bux:
71065.1
2024. június 26. szerda János, Pál
Árvízzel elöntött terület a bajorországi Strakertshofenben 2024. június 2-án. Az árvízek miatt Bajorország több járására katasztrófariadót rendeltek el.
Nyitókép: Szilágyi Anna

Drámai a helyzet a magyar határ túloldalán – patakból lett folyó vitt mindent

Az időjárási szélsőségek újabb áradásokat okoznak Ausztriában. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartomány ezúttal az első számú érintett.

A Kronen Zeitung idézte a tartomány vezetőjét, Hans Peter Doskozilt, aki szerint az elmúlt napok áradásai messze meghaladták az elmúlt évtizedek hasonló árvizeit. A kormányzó szerint a gátak most még képesek voltak "szembeszállni" a vízmennyiség nagy részével, de nyilvánvaló, hogy ez hosszabb távon nem elegendő. Első lépésként a gátak megerősítésére, illetve tározók létrehozására van szükség – jelentette ki.

A Kurier utalt arra, hogy egyre több a személyes tragédia is.

Egy 77 éves férfi vasárnap a helyi önkormányzati hivatalba autóval szavazni indult, és azóta nem ért vissza.

A hatóságok a keresést azóta folytatják, a többi között drónok bevetésével is. A folyók és a patakok vízállása továbbra is magas, ami nehezíti a vasárnap óta eltűnt férfi felkutatását. Doskozil szerint szombat óta harminc személyt kellett kimenteni.

A dél-burgenlandi Rudersdorfban az elmúlt napokban négyzetméterenként 100 liter feletti csapadékmennyiséget mértek. A kisvárost keresztülszelő szelíd patak "tomboló folyóvá" vált – idézte az ORF a helyi tűzoltóság főfelügyelőjét. Thomas Braun szerint

1,25 méter az átlagos vízszint ebben az évszakban, de a tetőzés az elmúlt napokban 5,11 méter volt.

A katasztrófavédelem továbbra is teljes készültségben van, az elsődleges feladat most az elárasztott pincék kiszivattyúzása. Burgenlandban a hét vége óta mintegy 3800 tűzoltó, továbbá katasztrófavédő segíti az árvizek elleni védekezést, de a mentésben, illetve a védekezésben a szövetségi hadsereg több mint 250 katonája is közreműködik.

A napok óta tartó rendkívül heves esőzések komoly károkat okoznak Stájerországban is. Jelentősek az anyagi károk. A szélsőséges időjárás megnehezíti az észak-déli irányú vasúti és közúti közlekedést. Egyes helyeken a sárlavina elsősorban a vasúti közlekedésben jelentős fennakadásokat okozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Csúnya lefordulás az európai tőzsdéken

Csúnya lefordulás az európai tőzsdéken

Az ázsiai piacokon felemás hangulatban telt szerda reggel a kereskedés, ezt követően Európában a tegnapi esést követően már pluszban nyitottak a tőzsdék, a déli órákra azonban elfogyott a lendület és lefordultak a vezető részvényindexek. A határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján Amerikában vegyes lehet a nyitás, a tegnapi ralit követően azonban tovább emelkedhet az Nvidia árfolyama. Gazdasági események szempontjából az amerikai lakáspiaci adatokra lesz a mai napon érdemes figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×