eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Kormányellenes tüntetők élőláncot alkotnak egy hongkongi tüntetésen 2019. december 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Vivek Prakas

Súlyos börtönbüntetést kaphatnak kínai ellenzékiek

Tizennégy hongkongi demokráciapárti aktivistát bűnösnek találtak, míg kettőt felmentettek csütörtökön a felforgatásra irányuló szervezkedés és a kínai nemzetbiztonsági törvény megsértésének vádjával indított perben.

Az ellenzék elleni eddigi legnagyobb perben három évvel azután hoztak ítéletet, hogy a rendőrség 2021 januárjában egy hajnali razzia során őrizetbe vett 47 embert, akiket azzal gyanúsítottak, hogy az előző évben részt vettek egy nem hivatalos előválasztáson, ezzel "felforgatásra irányuló összeesküvést" követtek el. A per tavaly februárban kezdődött meg.

Az eljárásban a 47 vádlott közül tizenhatan ártatlannak vallották magukat, míg a többiek nem tagadták az ellenük felhozott vádakat. A tizenhatból csütörtökön tizennégyet találtak bűnösnek, a bíróság szerint ítéletük kiszabására egy későbbi időpontban kerül sor, de börtönbüntetésük három évtől életfogytiglani börtönbüntetésig terjedhet. Andrew Chan, Alex Lee és Johnny Chan bírák ítéletüket összefoglalva azt írták, hogy ha a vádlottak sikerrel jártak volna,

az "alkotmányos válságot okozott volna Hongkong számára",

és "a hongkongi kormány által a törvényeknek megfelelően ellátott feladatok és funkciók ellátásába való súlyos beavatkozáshoz, annak megzavarásához vagy aláásásához" vezetett volna.

Az elítéltek között van Leung Kwok-hung, Lam Cheuk-ting és Helena Wong korábbi képviselő is.

A Pekingben 2020. június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépett nemzetbiztonsági törvényt Hongkongra szabottan dolgozták ki, válaszul a hónapokig tartó, időnként erőszakba torkolló demokráciapárti tüntetésekre. A jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy más külső elemekkel való összejátszást sorolja fel,

és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának.

A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet is szót emelt, attól tartva, hogy tovább gyengíti a hongkongi szabadságjogokat, jóllehet Kína az "egy ország, két rendszer" elve alapján ötven évre nagyfokú autonómiát ígért a korábban brit gyarmati uralom alatt álló Hongkongnak, amely 1997-ben került vissza az anyaországhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×