eur:
395.14
usd:
368.3
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó Péter: az emberek egészsége nem lehet politikai vagy ideológiai kérdés!

Európai kardiovaszkuláris stratégiát és cselekvési tervet dolgoz ki Magyarország a július elsején kezdődő soros uniós elnöksége alatt – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter az Egészségügyi Világszervezet genfi közgyűlésén.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentik az elsődleges halálozási okot az EU-ban. Ezért „egy közös európai platformot szeretnénk összehozni klinikai vizsgálatokra, valamint a prevenció és a rehabilitáció kérdésében” – fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátéve: a magyar kormány egy új európai transzplantációs stratégia kidolgozását is sürgeti, mert a koronavírus-járványt követően 25 százalékkal zuhant a szervdonációk száma.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy mára szinte feledésbe merült a pandémia, amióta kirobbant az orosz–ukrán háború. Azt mondta, a fegyveres konfliktus óriási geopolitikai változásokat eredményezett. Szerinte különösen nagy aggodalomra ad okot ezek közül a nemzetközi szervezetek munkájának átpolitizálása.

„Hiszen csak úgy adhatunk sikeres válaszokat a nagy válságokra és kihívásokra, hogyha reakcióink a szakmaiságon, a józan észen és a racionalitáson alapulnak. Ezért az egyik legfőbb következtetés, amit le kell vonni a pandémiából, hogy

az emberek egészsége és a pandémia elleni harc nem szabad, hogy olyan kérdés legyen, amely akár politikai, akár ideológiai természetű.”

Szijjártó Péter szerint, ha Magyarország a pandémiát politikai vagy ideológiai alapon kezelte volna, akkor az áldozatok száma több ezerrel magasabb lett volna. Ehelyett felhasználta a Keletről és Nyugatról érkező vakcinákat is – hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×