eur:
395.31
usd:
368.64
bux:
70424.37
2024. június 24. hétfő Iván
Picture of conventionnal missile warheads, Russian made, on a rocket launcher, orientated towards a blue sky. A warhead is the explosive or toxic material that is delivered by a missile, rocket, or torpedo. It is a type of bomb.
Nyitókép: BalkansCat/Getty Images

Josep Borrell: Kijevnek joga van nyugati fegyvereket használni Oroszország ellen

Az eszkaláció kockázatával érvelt a főképviselő Brüsszelben a védelmi miniszterek tanácskozása előtt.

Kijevnek joga van megtámadni oroszországi célpontokat és joga van nyugati fegyvereket használni ezen célpontok elleni támadáshoz - jelentett ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kedden, a tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozását megelőzően.

Josep Borrell érkezésekor hangsúlyozta, hogy a nyugati fegyverek használata orosz célpontok ellen "a háború törvénye szerint tökéletesen lehetséges, és nincs benne ellentmondás".

"Megtorolhatnám, vagy harcolhatnék az ellen jogosan, aki a területéről harcol ellenem" - fogalmazott.

A főképviselő arra buzdította a tagországokat, hogy "helyezzék egyensúlyba" az eszkalációtól való félelmüket Ukrajna védekezési igényével, és teljesítsék a Kijevnek ígért fegyverszállításokat.

"Egyensúlyba kell helyezni az eszkaláció kockázatát és az ukránok védekezésének szükségességét" - hívta fel a figyelmet.

Ukrajna többször kérte nyugati szövetségeseit, hogy tegyék lehetővé számára oroszországi célpontok elérését nagyobb hatótávolságú fegyverrel - emlékeztetett.

Egy újságírói kérdésre válaszolva, mely szerint a tagállamok megállapodtak abban, hogy az Európai Békekerethez nyújtott magyar hozzájárulást nem fordítják Ukrajna katonai támogatására, Borrell azt mondta, a magyar aggodalmak nem a védelem kérdésével, hanem egyebek mellett azzal vannak összefüggésben, hogy egyes magyar vállalatok problémákkal küzdenek Ukrajnában, illetve azzal, ahogyan Ukrajna a területén élő magyar kisebbségekkel bánik. Közölte: minden országnak joga van nemzeti érdekeit védeni, és mindenki így is tesz, ugyanakkor - hangoztatta - "bizonyos arányosságnak kell lennie" a nemzeti érdekek védelmének módja és a blokkolt döntés következményei között.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter érkezésekor azt mondta, Hollandia felajánlja a Patriot légvédelmi rendszerhez szükséges rendelkezésre álló egységeinek egy részét Ukrajnának. Közölte, Hollandia jelenleg azon dolgozik, hogy több partnerrel szorosan együttműködve összeállítsanak és előkészítsenek egy teljes Patriot légvédelmi rendszert ukrajnai szállításra.

"Ajánlatunkkal és azzal, ha más partnerországok is képesek lesznek alkatrészeket és lőszereket szállítani, rövid távon legalább egy komplett légvédelmi rendszert tudnánk átadni Ukrajnának" - fogalmazott.

Azzal összefüggésben, hogy Kijev nyugati fegyverekkel indítson támadást orosz célpontok ellen, a holland védelmi tárcavezető azt mondta, Hollandiában nincsenek erre vonatkozó korlátozások, és reményét fejezte ki, hogy más országok, melyek jelenleg eltérő álláspontot képviselnek, megváltoztatják ezzel összefüggő véleményüket.

Hanno Pevkur észt védelmi miniszter érkezésekor azt mondta, "őszintén reméli", hogy minden ország, amely fegyvert adott Ukrajnának, megadja az engedélyt Kijevnek, hogy azokat orosz célpontok ellen használják. "Nem lehet normális az, hogy Oroszország nagyon távolról támad Ukrajna területére, az ukránok pedig fél kézzel a hátuk mögött harcolnak" - mondta az észt politikus.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×