eur:
395.09
usd:
368.42
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Unsplash.com

Dán „nem” arra, hogy legyen-e palesztin állam

A parlament határozatot fogadott el erről: nincsenek meg az állam elismeréséhez szükséges feltételek.

A dán parlament kedden leszavazta a palesztin állam elismerésére vonatkozó határozattervezetet, miután a dán külügyminiszter korábban kijelentette, hogy nincsenek meg a független palesztin állam elsimeréséhez szükséges előfeltételek.

Írország, Spanyolország és Norvégia kedden hivatalosan elismerte a palesztin államot, miután a múlt héten bejelentették ezzel kapcsolatos szándékukat. Izrael "a terrorizmus jutalmazásának" nevezte a lépést és hazahívatta nagyköveteit.

A dán törvényjavaslatot február végén nyújtotta be négy baloldali párt.

"Nem ismerhetünk el egy független palesztin államot, annál az egyszerű oknál fogva, hogy valójában nincsenek meg az ehhez szükséges előfeltételek" - mondta Lars Lokke Rasmussen külügyminiszter áprilisban, a parlamenti vita kezdetén.

"Nem tudjuk támogatni ezt a határozatot, de azt kívánjuk, hogy egy napon megtehessük" - tette hozzá Rasmussen, aki nem volt jelen a keddi szavazáson.

A Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet által izraeli területen elkövetett október 7-i, a gázai izraeli hadjáratot kiváltó támadása után Dánia kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, de az utóbbi időben többször is önmérsékletre és a nemzetközi jog tiszteletben tartására szólította fel.

Dublin, Madrid és Oslo az elismerésre vonatkozó döntését azzal magyarázta, hogy fel kívánja gyorsítani a tűzszünet biztosítására irányuló erőfeszítéseket

a Hamász és Izrael közötti háborúban, és más országokat is felszólított a példa követésére.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 24. 19:20
×
×
×
×