eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Unsplash.com

Dán „nem” arra, hogy legyen-e palesztin állam

A parlament határozatot fogadott el erről: nincsenek meg az állam elismeréséhez szükséges feltételek.

A dán parlament kedden leszavazta a palesztin állam elismerésére vonatkozó határozattervezetet, miután a dán külügyminiszter korábban kijelentette, hogy nincsenek meg a független palesztin állam elsimeréséhez szükséges előfeltételek.

Írország, Spanyolország és Norvégia kedden hivatalosan elismerte a palesztin államot, miután a múlt héten bejelentették ezzel kapcsolatos szándékukat. Izrael "a terrorizmus jutalmazásának" nevezte a lépést és hazahívatta nagyköveteit.

A dán törvényjavaslatot február végén nyújtotta be négy baloldali párt.

"Nem ismerhetünk el egy független palesztin államot, annál az egyszerű oknál fogva, hogy valójában nincsenek meg az ehhez szükséges előfeltételek" - mondta Lars Lokke Rasmussen külügyminiszter áprilisban, a parlamenti vita kezdetén.

"Nem tudjuk támogatni ezt a határozatot, de azt kívánjuk, hogy egy napon megtehessük" - tette hozzá Rasmussen, aki nem volt jelen a keddi szavazáson.

A Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet által izraeli területen elkövetett október 7-i, a gázai izraeli hadjáratot kiváltó támadása után Dánia kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, de az utóbbi időben többször is önmérsékletre és a nemzetközi jog tiszteletben tartására szólította fel.

Dublin, Madrid és Oslo az elismerésre vonatkozó döntését azzal magyarázta, hogy fel kívánja gyorsítani a tűzszünet biztosítására irányuló erőfeszítéseket

a Hamász és Izrael közötti háborúban, és más országokat is felszólított a példa követésére.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Milák Kristóf nélkül is döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó

A hetedik idővel döntős a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású, Milák Kristóf nélkül vízbe szálló férfi 4x100-as gyorsváltó a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×