eur:
395.95
usd:
369.16
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
A closeup of a dimly lit prison holding cell door with gripping the bars - 3D render
Nyitókép: allanswart/Getty Images

Pár év börtönnel megúszta az oroszoknak kémkedő német katonatiszt

Atomháborútól félt, és álhíreket olvasott.

A düsseldorfi bíróság hétfőn 3,5 éves letöltendő börtönbüntetésre ítélte azt a katonatisztet aki korábban beismerte, hogy Oroszországnak kémkedett.

Az 54 éves Thomas H.-t abban a vádpontban találták bűnösnek, hogy jóval az ukrajnai háború kitörését követően, 2023 májusában önként jelentkezett egy "agresszív és könyörtelen" külföldi hatalom ügynökének, majd kényes katonai információkat osztott meg az orosz hírszerzéssel.

A német hadseregnél parancsnoki rangban szolgáló férfi - aki egyebek között elektronikus hadviselési eszközökért felelt - korábbi beismerő vallomásában azzal indokolta tettét, hogy tartott egy esetleges nukleáris eszkalációtól az ukrajnai háborúban; ezért több alkalommal is bizalmas információkat továbbított a bonni orosz főkonzulátusnak, illetve a berlini orosz nagykövetségnek.

Védőügyvédje a bírósági ítéletre reagáló záróbeszédében kiemelte, hogy "a bíróság egy, a karrierje során sohasem tapasztalt mértékű hibát vétett az ügy megítélésében". Véleménye szerint a krónikus túlmunka okozta depresszió vezetett oda a védence esetében, hogy egy idő után már nem volt képes a logikus gondolkodásra. Azzal is érvelt, hogy Thomas H. a TikTok és a Telegram nevű közösségi portálokon olvasott álhírek, propagandaanyagok és összeesküvés-elméletek hatása alatt egy olyan időszakban határozta el magát a tettére, amikor súlyos munkahelyi stressznek volt kitéve.

Thomas H.-t Koblenz városában vették őrizetbe tavaly augusztus 9-én.

A büntetés időtartama azzal magyarázható, hogy Thomas H. alacsonyabb bizalmi minősítésű hivatali titkokat adott át az oroszoknak. Amennyiben magasabb minősítésű államtitkokat továbbított volna, akkor sokkal hosszabb, akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújthatták volna.

Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek óvatosan emelkednek, de ez is elég ahhoz, hogy új történelmi csúcsok szülessenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×