eur:
395.3
usd:
368.48
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Feltételezett észak-koreai katonai kémműhold felrobbanásáról szóló tudósítás egy szöuli buszpályaudvar tévéképernyőjén 2024. május 27-én. Észak-Korea az ország északnyugati részén fekvő Tongcsang-ri területéről dél felé, a Sárga-tenger felett indította útjára a műholdat hordozó rakétát, amely röviddel a kilövés után darabjaira hullott.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Meghiúsult Észak-Korea műholdfellövési kísérlete

Észak-Korea kilőtt egy feltételezett katonai kémműholdat, de a szerkezet röviddel a kilövés után darabjaira hullott.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának (JCS) közleménye szerint nem sokkal este 11 óra előtt észlelték a gyaníthatóan műholdat hordozó rakétát, amelyet az ország északnyugati részén fekvő Tongcsang-ri területéről dél felé, a Sárga-tenger felett indítottak útjára.

A lövedéket azonban két perccel később darabjaira hullva, törmelék formájában észlelték az ország vizeinek felszínén - közölte a JCS egy újságíróknak küldött szöveges üzenetben, megjegyezve, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok hírszerző hatóságai között részletes elemzés folyik arról, hogy a lövedék szabályosan repült-e.

Phenjan korábban értesítette Japánt, hogy valamikor június 4-e előtt műholdat fog fellőni, és a biztonság érdekében elővigyázatosságból három olyan területet jelölt ki, ahová rakétatörmelék visszahullhat. A kilövés a nyolcnapos indítási ablak első napján történt.

A kilövésre azt követően került sor, hogy hétfőn Szöulban Jun Szogjol elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök és Li Csiang kínai miniszterelnök háromoldalú csúcstalálkozót tartott, és megerősítették elkötelezettségüket a Koreai-félsziget békéjének előmozdítása mellett. A csúcstalálkozó során Jun és Kisida is sürgette Észak Koreát, hogy vonja vissza a kilövési tervet.

"Bármilyen ballisztikusrakéta-technológiával végrehajtott indítás megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát, és aláásná a regionális és globális békét és stabilitást" - mondta Jun dél-koreai elnök a találkozó előtt.

Phenjan nem sokkal később megerősítette, hogy felderítő műholdat akart pályára állítani, de a kísérlet sikertelenül végződött, mert a rakéta első fokozata felrobbant a levegőben.

Észak-Korea tavaly novemberben sikeresen pályára állította első katonai kémműholdját. Kim Dzsongün észak-koreai vezető megfogadta, hogy 2024-ben három ilyen objektumot állít pályára.

(A nyitóképen: Feltételezett észak-koreai katonai kémműhold felrobbanásáról szóló tudósítás egy szöuli buszpályaudvar tévéképernyőjén 2024. május 27-én.)

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×