eur:
395.7
usd:
369.2
bux:
70351.07
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay

Mártírhalált akartak halni, most börtönbe mennek

Letartóztattak két férfit, akik késes támadásra készültek egy németországi zsinagógában.

A német hatóságok őrizetbe vettek két férfit, akik késes támadást terveztek végrehajtani egy heidelbergi zsinagógában a hívek ellen - jelentette a Baden-Würtemberg tartomány rendőrsége és ügyészsége.

A tájékoztatás szerint a 24 és 18 éves gyanúsítottakat két különálló rendőri akcióban már a hónap elején letartóztatta a rendőrség.

A délnyugat-németországi város zsinagógája elleni támadás során a páros "egy vagy több hívő megölését tervezte", a támadást követően pedig mártírhalált kívántak halni oly módon, hogy a kiérkező rendőrség lelövi őket" - áll a hatóságok közös közleményében.

A rendőrség május 3-án szembesült a zsinagóga elleni lehetséges támadás terveivel, amikor házkutatást tartott az idősebb gyanúsított otthonában, és a helyszínen lefoglalt bizonyítékok között szerepelt a két gyanúsított áprilisban folytatott online üzenetváltása a tervezett vérengzésről.

A jelentés kitér arra is, hogy az intézkedés során a férfi felkapott egy kést, mire az egyik rendőr tüzet nyitott rá és megsebesítette.A másik gyanúsítottat a rendőrség május 18-án vette őrizetbe, és az ő lakását is átkutatták.

Mindkét férfi német állampolgárságú, a fiatalabb török állampolgársággal is rendelkezik - közölték a hatóságok, ám a gyanúsítottak nevét nem hozták nyilvánosságra. A két férfit egyebek között gyilkosságra való összeesküvéssel vádolhatják.

Német politikusok korábban már figyelmeztettek a zsidó közösség elleni támadások veszélyére, és elítélték az antiszemitizmusnak az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadását, majd a gázai háború kitörését követő, világszerte tapasztalható fellángolását.

Címlapról ajánljuk

Indulhat a számolgatás - Most napokon át fotelszurkoló a magyar labdarúgó-válogatott

Marco Rossi csapata nincs most könnyű, de lehetetlen helyzetben sem, a magáét megtette, 3 ponttal legalább az esélyt megteremtette magának azzal, hogy a nyolcaddöntőben folytassa a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon. És akkor most indul a matekóra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×