eur:
389.56
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
The flight of a projectile during a shot from a cannon. 3d illustration.
Nyitókép: 3DSculptor/Getty Images

A Baltikumban épít lőszergyárat az egyik legnagyob német hadiipari cég

A Rheinmetall és a litván kormány szándéknyilatkozatot írt alá, egy nagy űrméretű, tüzérségi lőszereket előállító gyár létesítéséről.

A projekt keretében NATO-szabványú, 155 milliméteres tüzérségi lövedékeket gyártó üzem létesül Litvániában, amely helyi mellett a német és más NATO haderők számára fog termelni - adta hírül a The Defense Post.

A megállapodást Laurynas Kasčiūnas litván védelmi miniszter, Aušrinė Armonaitė gazdasági és innovációs miniszter, valamint Maximilian Froch, a Rheinmetall stratégiai programkoordinátora látta el kézjegyével. A szándéknyilatkozat aláírásánál jelen volt Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök is.

A 155mm-es tüzérségi lőszerekre nagy az igény, mivel ezt a fajta muníciót nagy mennyiségben használja az ukrán hadsereg is. Az utánpótlás szállítása miatt pedig vészesen leapadtak a NATO saját készletei.

A litvániai üzemhez hasonlót épít a Rheinmetall Várpalotán, bár ott a tüzérségi gránátok mellett más fajta lőszereket is gyártani fognak.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×