eur:
390.48
usd:
358.85
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
Nyitókép: Ulf Kristersson hivatalos Facebook-oldala

Hivatalos - NATO-tag lett Svédország

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök letétbe helyezte országa csatlakozásának ratifikációs okmányait az amerikai külügyminisztériumban Antony Blinken tárcavezető jelenlétében.

Svédország hivatalosan is a NATO tagjává vált csütörtökön, miután Ulf Kristersson svéd miniszterelnök letétbe helyezte országa csatlakozásának ratifikációs okmányait az amerikai külügyminisztériumban Antony Blinken tárcavezető jelenlétében.

Svédország az észak-atlanti szövetség 32. tagállama lett, szakítva a második világháború óta folytatott semlegességi politikával.

"A jó dolgok azokkal történnek, akik várnak" - mondta Blinken. "A csatlakozás ratifikációs okmányainak befogadásával hadd legyek én az első, aki üdvözli Svédországot a washingtoni szerződés részes feleként és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 32. tagjaként" - fűzte hozzá.

"Nem volt könnyű menet, de úgy vélem, már az első naptól fogva tudtuk, hogy ma itt leszünk, és most itt is vagyunk" - mondta Blinken.

Kristerssont a nap folyamán Joe Biden fogadja a Fehér Házban, majd díszvendég lesz az amerikai elnök kongresszusban tartandó évértékelő beszédén. A svéd miniszterelnök "a szabadság győzelmének" nevezte országa belépését a védelmi szövetségbe.

A Fehér Ház közleménye szerint Svédország NATO-csatlakozásával "az Egyesült Államok és szövetségesei még nagyobb biztonságban lesznek".

"A NATO a világtörténelem legerősebb védelmi szövetsége, és manapság épp olyan létfontosságú szavatolni állampolgáraink biztonságát, mint 75 éve, amikor szövetségünket megalapították a második világháború romjain" - áll az amerikai elnök hivatalának közleményében.

Svédország zászlaját hétfőn fogják felvonni a NATO brüsszeli székhelye előtt a másik 31 tagállam mellé.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a svéd NATO-csatlakozás alkalmából kiadott nyilatkozatában "történelmi napról" beszélt. Mint mondta, Svédország a jövőben az észak-atlanti szövetség alapokmánya 5. cikkelye által biztosított védelem alatt áll, ami "a szövetségesek szabadságának és biztonságának abszolút garanciája". Hozzátette, hogy Svédország csatlakozása a NATO-t is erősebbé teszi tekintettel arra, hogy az ország hatékony hadsereggel és fejlett hadiiparral bír.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×