eur:
387
usd:
356.65
bux:
68367.45
2024. május 23. csütörtök Dezső
Zágráb, 2024. április 17.Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök leadja a szavazatát a horvátországi parlamenti választásokon Zágrábban 2024. április 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Szorult helyzetben a horvát választás győztese, hónapokig húzódhat a kormányalakítás

A Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) legalább 76 képviselő támogatására lenne szüksége, hogy újra kormányt tudjon alakítani. A Magyar Külügyi Intézet kutatója az InfoRádióban rámutatott: a Híd nevű párt vagy a Haza Mozgalom lehet a mérleg nyelve a koalíciós tárgyalásokon, velük azonban már sok konfliktusa volt a HDZ-nek.

A rendkívül magasnak számító, 60 százalékot is meghaladó részvételi arány mellett szerdán tartott horvátországi előre hozott parlamenti választásokon leadott szavazatok 90 százalékának feldolgozása alapján az eddig is kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyert a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben. A HDZ azonban nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós partnert kell találnia.

A jelenlegi állás szerint a HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt 60, az SDP irányította Igazság Folyói nevű koalíció pedig 42 mandátumot szerezhet a 151 fős törvényhozásban. A harmadik helyen a Ivan Penava vukovári polgármester vezette jobboldali konzervatív Haza Mozgalom végezhet 14 mandátummal, és várhatóan átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a jobboldali szuverenista Híd is 11 mandátummal.

Orosz Anna, a Magyar Külügyi Intézet kutatója az eredményeket értékelve az InfoRádóban elmondta: úgy tűnik, hogy a parlament eddigi összetételéhez képest – a partnereivel együtt – hat mandátumot fog veszíteni a HDZ. A szociáldemokrata koalíció viszont várhatóan eggyel több mandátummal számolhat az eddigiekhez képest. Az elemző szerint az SDP vezette tömörülés így sem tudott elérni átütő sikert, igaz a 2020-as választási eredménnyel összehasonlítva a 42 mandátum mögött „azért nagyobb támogatottság van”.

Hozzátette: már a korábbi közvélemény-kutatási adatok alapján is arra lehetett számítani, hogy egyik vezető párt sem tudja megszerezni a parlamenti többséget az előre hozott választásokon. Ugyan az SDP egyik nagy baloldali–zöld szövetségese, a Zágrábot vezető Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) várhatóan tíz mandátumhoz jut majd, a Szociáldemokrata Párt „még velük sem tudja megközelíteni” a HDZ hatvan képviselői helyét.

A kormányalakításhoz 76 képviselő támogatására lenne szüksége a HDZ-nek.

Két jobbközép pártot érdemes még megemlíteni, amelyek közül valamelyik akár a mérleg nyelve is lehet a koalíciós tárgyalásokon, illetve a kormányalakítás szempontjából. Az egyik a Híd (11 mandátum), a másik a Haza Mozgalom (14). Várhatóan utóbbi két párttal kezdi meg az egyeztetéseket a közeljövőben a HDZ, de Orosz Anna szerint valószínűleg nem lesz zökkenőmentes a folyamat, ugyanis „elég sok konfliktus övezi az ezzel a két párttal való kapcsolatát” a Horvát Demokratikus Közösségnek.

Orosz Anna meglátása szerint nehéz koalíciós tárgyalások várnak a horvát miniszterelnökre. Andrej Plenkovic kormányfő ugyanakkor az előzetes választási eredmények közlésekor bejelentette, hogy a szociáldemokratákon kívül bárkivel hajlandó lenne együttműködni. Azóta a Mozemo! már közölte, hogy nem fog tárgyalni a HDZ-vel, így egy párt már ki is esett a lehetséges koalíciós partnerek közül. Innentől kezdve az említett két jobboldali politikai erőn múlik, hogy tud-e újra – immár harmadszor – kormányt alakítani az Andrej Plenkovic vezette jobboldal.

A horvát miniszterelnök jelezte: a stabilitás megőrzése, a parlament és a kormány sürgős megalakítása az egyetlen módja annak, hogy „garantálni lehessen a horvát állampolgárok szociális biztonságát különösen olyan körülmények között, amilyenben jelenleg Európa és a világ van”.

Orosz Anna végül elmondta: azt sem lehet kizárni, hogy akár hónapokig is elhúzódhatnak a koalíciós tárgyalások, így elképzelhető, hogy nyár előtt nem is lesz új kormánya Horvátországnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×