eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Austrian Airlines

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Húsvéti ajándékkal lepte meg a Verdi szakszervezet és a Lufthansa német állami légitársaság az ünnepek előtt repülőgéppel utazni kívánókat. Megállapodással ért véget ugyanis a szakszervezet és a légitársaság közötti békéltető tárgyalás, így befejeződött a földi személyzet bérkövetelő sztrájkja, és a német repülőterek ismét tárt kapukkal fogadhatják az utasokat. A Lufthansa leányvállalatánál, az Austrian Airlinesnál (AUA) azonban szögesen más a helyzet, az osztrák légitársaságnál ugyanis csütörtökön 36 órás sztrájk kezdődött.

Az osztrák légitársaság nem volt hajlandó megegyezni a pilótákat és légiutas-kísérőket képviselő szakszervezetekkel, ezért a csütörtökön kezdődött, 36 órás munkabeszüntetés miatt 400 járatot törölni kényszerült. A kieső járatok között vannak a budapesti járatok is.

A cég korábbi közlése szerint összesen 17 tárgyalási forduló után sem sikerült megállapodni a Vida szakszervezettel és a légiutas-kísérők üzemi tanácsával a béremelésekről, olyannyira nem, hogy tárgyalások napok óta szüneteltek a felek között. A Vida szakszervezet azt követelte, hogy az osztrák légitársaságnál is hasonló fizetéseket adjanak, mint az anyavállalatnál, a német Lufthansánál ahol a személyzet fizetése 40 százalékkal magasabb, mint a az AUA-nál. Az osztrák cég azonban a korábbi értesülések szerint ennél jóval alacsonyabb bérkompenzációt ajánlott.

A Der Standard című lap és az ORF közszolgálati rádió és televízió egyaránt arról számolt be, hogy a légitársaság betartotta fenyegetését, és 400 járatot törölt a kielégítetlen bérkövetelések miatt. Mivel az utasokat előzetesen tájékoztatták többi között a bécsi repülőtér teljesen üres volt, csak más légitársaság, többi között a Wizzair, a Ryaniar és a Turkish Airlines pultjainál "lézengett" néhány utas. Az Air Canada légitársaság egyik alkalmazottja a kihalt repülőteret a koronavírus-járvány idején tapasztalt hasonló helyzethez hasonlította.

A Der Standard szerint a bérvita összesen mintegy 3500 légiutas-kísérőt, illetve pilótát érint. A munkabeszüntetés miatt 50 ezer utasnak kellett alternatív utazási lehetőséget keresnie. A sztrájk pénteken 12 óráig tart.

Az AUA ajánlata a légiutas-kísérők esetében "legfeljebb" 18 százalékos, míg a pilóták, illetve másodpilóták számára 28 százalékos emelés.

Tartalmaz bizonytalan bónuszokat is, azokat azonban a légitársaság nyereségétől teszi függővé. A szakszervezet az ajánlatot elutasította, utalva arra, hogy noha az AUA a Lufthansa csoport része, a németországi és a svájci testvérvállalatok a felajánlott béremelés ellenére is jobban fizetnek.

A légitársaság vezetősége ugyanakkor a szakszervezet követeléseit irreálisnak minősítette, azt hangoztatva, hogy azok teljesítése esetén a légitársaság az országban az egyik legmagasabb bérmegállapodást kötné. Ehelyett az AUA "életképes kompromisszumot" sürgetett.

A Vida szakszervezet vezetője a Der Standardnak nyilatkozva ugyanakkor közölte, hogy a sztrájkot a 36 óra leteltével, péntek délben befejezik. Április 4-re ugyanakkor üzemi tanácsi ülést hívtak össze, és a szakszervezet kész a tárgyalások folytatására, ha az AUA visszatér a tárgyalóasztalhoz.

Korábbi értesülések szerint az Austrian Airlines számára a munkabeszüntetés becslések szerint naponta akár 10 millió eurós veszteséget okoz.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×