eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Wikipédia/Rheinmetall MAN

Öt-nyolc éven belül Oroszország képes lesz háborút indítani a NATO ellen – állítja a Bundeswehr vezetője

Carsten Breuer, a Bundeswehr főfelügyelője szerint a rakétavédelem azonnali megerősítésre szorul. Közben a német hadsereg 2,7 milliárd euró értékben rendelt páncélozott harci járműveket a Rheinmetalltól.

Immár több mint két éve tart Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, és a hadiipar ennek egyik kiemelkedő haszonélvezője. A német Rheinmetall hadiipari cég is mind belföldről, mind külföldről sorra kapja a megrendeléseket. A düsseldorfi székhelyű, immár nemzetközivé vált vállalat ezúttal 2,7 milliárdos újabb német kormányzati megrendelést kapott.

A tényleges megrendelő nem is a német kormány, hanem a Bundeswehr. A beszámolók szerint a német hadsereg 123 páncélozott harci járműre tart igényt. A megrendelés összértéke 2,7 milliárd euró. A járműveket nem csak Németországban gyártják.

Az újabb megrendeléshez szükség volt arra is, hogy a német parlament költségvetési bizottsága rábólintson a javaslatra. Ez megtörtént, amit a 123 harci jármű szállítására vonatkozó szerződés aláírása követett.

"Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy segíthetjük a nehézfegyvereket szállító gyalogságot, amely a haderő kulcsfontosságú eleme" – nyilatkozott a megrendeléssel kapcsolatban Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója.

A 2,7 milliárd eurós megrendelés magában foglalja a járművekkel kapcsolatos különböző "szolgáltatásokat, így azok karbantartását is.

A Rheinmetall – mint a vezérigazgató hangsúlyozta – arra törekszik, hogy a lehető leggyorsabban teljesítse a szerződésben foglaltakat. Ezért nemcsak a németországi, hanem az ausztráliai telephelyeit is igénybe veszi. Ausztráliában ugyancsak a Rheinmetall az ottani hadsereg harci járművekkel történő legnagyobb ellátója, és több mint 800 alkalmazottal dolgozik.

Mindezt megerősítette a Rhenmetall Defense Australia ottani ügyvezető igazgatója. Az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva Nathan Poyner üdvözölte a két ország közötti szoros védelmi ipari partnerséget, ami – mint fogalmazott – a globális biztonság erősítését célozza.

A szerződésben foglaltak teljesítése 2025-ben kezdődik, és a szállítást 2030-ig kell befejezni.

Ezzel egyidőben a fegyverkezés fontosságát hangsúlyozta a Bundeswehr főfelügyelője is, aki a hadsereg első számú vezetői, illetve szakértői közé tartozik. Carsten Breuer a Funke médiacsoportnak adott nyilatkozatában az esetleges orosz fenyegetésre utalva a rakétavédelem gyors fejlesztését sürgette. A főfelügyelő szerint erre legfeljebb öt-nyolc év van.

"Ebben az időszakban kell a rakétavédelmet kiépíteni, és nincs alternatíva" – hangsúlyozta Breuer, aki a napokban a parlament védelmi bizottságának ülésén a Taurus cirkálórakéták ukrajnai szállításának lehetséges kockázatairól tartott rendkívüli érdeklődést kiváltó tájékoztatót.

A főfelügyelő úgy ítélte meg, hogy

öt-nyolc éven belül Oroszország képes lesz háborút indítani a NATO ellen.

"Addigra Németországnak is képesnek kell lennie egy ilyen támadás visszaverésére" – jelentette ki. Mindez nem jelenti azt, hogy egy ilyen támadás öt-nyolc éven belül ténylegesen megtörténhet, de lehetséges. Breuer szerint ezért fel kell készülni a legrosszabb forgatókönyvre.

Egy ilyen támadás "teljes spektrumon" végrehajtható, kezdve a kibertámadásoktól a drónokon át a rakétákig – figyelmeztetett a Bundeswehr főfelügyelője.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×