eur:
390.71
usd:
366.42
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A holland légierő F-16-os harci gépe csapásmérő fegyverzettel. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Hollandia újabb hatalmas összegű katonai segélyt ad Ukrajnának

350 millió euró (140 milliárd forint) értékű, F-16-os harci repülőgépekhez szükséges fegyverzetet és korszerű felderítő drónokat küld Hollandia Ukrajnába. Ezt Kijevben jelentette be Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter.

Ollongren kétnapos kijevi látogatásának végén a Reuters hírügynökségnek adott interjújában kijelentette: azért utazott Ukrajnába, hogy hangot adjon hazája szolidaritásának, és bejelentse az új katonai segélycsomagot.

Az Ukrajnát támogató országok úgynevezett Ramstein formátumban tartott értekezletén Ollongren minisztériumának közleménye szerint azt mondta: az összegből 150 millió eurót F-16-os vadászgépről is indítható levegő-föld rakétákéra, további 200 milliót pedig felderítő drónok beszerzésére szánnak.

Hollandia az idén kétmilliárd euró összegű katonai támogatást ígért az ukrán vezetésnek. Ennek jelentős részét lőszer- és drónbeszerzésekre fordítják.

Dánia, Hollandia és az Egyesült Államok emellett a várakozások szerint már a nyáron leszállít tucatnyi F-16-ost Ukrajnának, miután ezek az országok megalkották az ehhez szükséges pilótaképző programot, és adományként felajánlottak repülőgépeket is a célra.

Ollongren Kijevben nyilatkozva elmondta, hogy elsőként a dán repülőgépek érkeznek majd, de még az idén követik őket a holland gépek is.

"Meglehetősen biztos vagyok abban, hogy már a nyáron elkezdjük az F-16-osok leszállítását" - hangsúlyozta a holland tárcavezető.

Címképünkön a holland légierő F-16-os harci gépe csapásmérő fegyverzettel

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×