eur:
388.81
usd:
361.81
bux:
67939.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Senior woman in the city
Nyitókép: Eva-Katalin/Getty Images

Új eszközökkel próbálja megelőzni a német kormány a nyugdíjkatasztrófát

Új nyugdíjkoncepciót tervez a német kormány. A cél a nyugdíjak stabilizálása annak ellenére, hogy a társadalom Németországban is gyors léptekkel öregszik. Az vonatkozó elképzelést közösen mutatta be a Scholz-kormány szociáldemokrata munkaügyi és szabad demokrata pénzügyminisztere.

A nyugdíjcsomag megvalósításával a kormány 2039-re olyan nyugdíjszintet kíván garantálni, amely eléri az átlagbér 48 százalékát – jelentette be Hubertus Heil munkaügyi miniszter és Christian Lindner pénzügyminiszter. A tervezet fékezni kívánja a járulékok növelését is, de a finanszírozás érdekében pótlólagos forrásokat kell biztosítani. Ennek érdekében az állam milliárdokat fektet be a tőkepiacba, a bevételekből pedig a 2030-as évek közepétől a nyugdíjbiztosítási támogatásokat kívánja fedezni. Az úgynevezett generációs tőke harmadik pillérként szolgálna a járulékkulcsokból és a szövetségi költségvetésből származó, jelenleg évi 100 milliárd eurós befizetések mellett.

A munkaügyi miniszter elengedhetetlennek nevezte a nyugdíjszint biztosítását, de ehhez a nyugdíjjárulékoknak középtávon növekedniük kell: 2025-ig marad 18,6 százalékon, de 2035-től már 22,3 százalékos növekedést terveznek.

A miniszter az újságírók előtt ismételten azt ígérte, hogy

nem lesz nyugdíjcsökkentés, és nem emelik a törvényes nyugdíjkorhatárt sem.

Hubertus Heil szerint állami beavatkozás nélkül a nyugdíjak szintje már 2026-tól az átlagbér 48 százaléka alá csökkenne.

A törvény által biztosított nyugdíj – mint hangoztatta – egyfajta "generációs szerződés" is, amit be kell tartani. " Aki ma járulékot fizet, az a jövőben számíthat a törvény által biztosított nyugdíjra" – tette hozzá.

Christian Lindner pénzügyminiszter szerint mindezek biztosítása érdekében ki kell használni a tőkepiaci nyújtotta esélyeket. A szabad demokrata politikus hangsúlyozta, hogy a 200 milliárd eurós tőkeállomány létrehozása ellensúlyozza majd a nyugdíjjárulékoknak a lakosság elöregedése miatt várható növekedését. Lindner szerint mindez " valódi paradigmaváltást" jelent.

A miniszter – aki a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke is – emlékeztetett arra, hogy pártja már hosszabb ideje szorgalmazta, hogy a nyugdíjbiztosítást tőkefedezeti komponensekkel is kiegészítsék.

Egy évszázadon keresztül elmulasztották a tőkepiaci esélyek kihasználását a törvényes nyugdíjbiztosítás érdekében – érvelt a miniszter, aki szerint a kormány most ennek ellenkezőjét teszi.

Ami a további menetrendet illeti, Hubertus Heil munkaügyi miniszter szerint a tervezetet előbb a kormány, majd a parlament elé terjesztik. Annak a reménynek adott hangot, hogy a nyugdíjrendszer reformjára a Bundestag nyárig áldását adja.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×