eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje által közreadott kép egy amerikai F-35 Lightning II típusú lopakodó vadászbombázóról, miután feltöltötték üzemanyaggal egy KC–10 Extender repülőgépről Lengyelország légterében 2022. február 24-én. A NATO további harci repülőgépeket és helikoptereket helyezett át Romániába a szövetség keleti szárnyának megerősítése érdekében, válaszképpen az Ukrajnában kezdődött orosz hadműveletre.
Nyitókép: MTI/AP/Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje/Senior Airman Joseph Barron

Titkos küldetéseket repül az amerikai légierő Ukrajna felett

Egy véletlen elszólásból derült ki, hogy amerikai F-35-ösök rendszeresen végeznek elektronikai felderítő repüléseket Ukrajnában.

A Defence Securty Asia számolt be a szingapúri védelmi miniszter meglepő kijelentéséről: Eng Ng Hean az ország törvényhozásában mondott beszédében azt közölte, hogy amerikai F-35-ösök a háború kitörése óta titkos bevetéseket hajtanak végre Ukrajnában. A gépek, rendkívül fejlett elektronikai hadviselési rendszereik segítségével, az orosz légvédelem állásait derítik fel.

A háború kitörése után nem sokkal az USA F-35-ösöket telepített a Baltikumba és Romániába is. Hivatalosan a légvédelem megerősítése a küldetés célja, valójában azonban a gépek elektronikai felderítést is végeznek. A szingapúri miniszter szerint a megszerzett információkat Washington megosztja a NATO-szövetségeseivel. Az ázsiai országban azért került szóba a legújabb fejlesztésű, amerikai harci gép, mert Szingapúr nemrég újabb 12 darab F-35-öst rendelt az Egyesült Államoktól.

A szingapúri légierő egyik F-35A vadászbombázója. A gépek egyelőre az Egyesült Államokban repülnek, ezért a kettős felségjelzés. Forrás: X / ??????????
A szingapúri légierő egyik F-35A vadászbombázója. A gépek egyelőre az Egyesült Államokban repülnek, ezért a kettős felségjelzés. Forrás: X / Enterprise

A portál megírja, hogy az amerikai vadászbombázó több rendszere is alkalmas az elektronikai hadviselésre, a radarok által nehezen érzékelhető kialakítása pedig ideális eszközzé teszi a titkos bevetésekhez. Bár a gépet kétségtelenül a legkorszerűbb elektronikai eszközökkel szerelték fel, mégis előfordult, hogy nem volt képes érzékelni egy orosz Sz-300-as rakétaüteget. A pilóta azt nyilatkozta a Defence Security Asiának, hogy az oroszok minden bizonnyal harci üzemmódban működtették a lokátorokat, ezért nem vette észre az F-35-ös.

Az orosz Sz-300-as légvédelmi rendszer 9S32 tűzvezető lokátora. Forrás: Wikipédia
Az orosz Sz-300-as légvédelmi rendszer 9S32 tűzvezető lokátora. Forrás: Wikipédia

Ma már a korszerű berendezések a radarok kisugárzásából nemcsak az elhelyezkedésüket, hanem a típusukat is meg tudják határozni. Ezért a gyártók békeidős, illetve háborús frekvenciák használatát teszik lehetővé. Az előbbi a kiképzésre való, míg az utóbbi a tényleges a harctevékenységre. Ezt azonban rendkívül szigorúan védik. Az amerikai harci gépek viszont eddig még nem találkoztak háborús üzemmódban működő orosz, Sz-300-as légvédelmi rendszerrel. Az eset a weboldal szerint komoly aggodalmat keltett Washingtonban, mivel jól példázza, hogy az oroszok mennyire hatékonyak tudnak lenni az elektronikai hadviselés területén.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×