eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Ágyipoloska-invázió: Párizs az oroszokra mutogat

A ágyi poloskák miatt Franciaországban tavaly ősszel elterjedt pszichózist Oroszország „mesterségesen felerősítette” – állította Jean-Noël Barrot francia Európa-ügyi miniszter.

A tárcavezető a TF1 kereskedelmi tévében Oroszország állítólagos franciaországi destabilizációs kísérleteiről beszélt, s ennek kapcsán tért ki a franciaországi ágyipoloska-invázió témájára, amely bejárta az egész világot.

„A poloskavitát mesterségesen felerősítették a közösségi oldalakon olyan fiókok, amelyekről bebizonyosodott, hogy orosz ihletésűek vagy eredetűek, sőt, még egy hamis linket is létrehoztak az ukrajnai menekültek érkezése és a poloskák terjedése közötti összefüggésről” – mondta a kormánytag. Ezt „nagymértékben felerősítették a Kremlhez köthető fiókok” – tette hozzá.

Tavaly szeptemberben amatőr fotók és videók jelentek meg a közösségi oldalakon az emberi vérrel táplálkozó rovarok jelenlétéről, amelyek az 1950-es évek óta valójában eltűntek a mindennapi életből. A kártevők visszatérése ősszel állami méretű üggyé nőtt, alig néhány hónappal a párizsi olimpia előtt, amelyre turisták millióit várják Párizsba. A hatóságok hét iskolát be is zártak, de mindegyik riasztás – egyesek moziszékeket, mások közösségi járművek üléseit illetően –, hamisnak bizonyult.

Jean-Noël Barrot szerint Oroszország kibertámadásai és dezinformációs műveletei „két évvel ezelőtt, az ukrajnai háború kezdete óta kezdtek felgyorsulni”.

„Ezt onnan tudjuk, hogy 2021-ben a köztársasági elnök létrehozott egy szolgálatot, a Viginumot, amelynek feladata, hogy felderítse ezeket a franciaországi közvélemény destabilizálására és az Ukrajna iránti lakossági támogatás gyengítésére irányuló manővereket” – hangsúlyozta.

Novemberben Franciaország már elítélte az „orosz digitális beavatkozást”, akkor egy orosz hálózat szerepére felhívva a figyelmet a párizsi régióban lakóépületek falaira festett kék Dávid-csillagokról készült fotók terjesztésében és mesterséges felerősítésében a közösségi oldalakon, amelyek a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael közötti háború kezdetén jelentek meg.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×