eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Ágyipoloska-invázió: Párizs az oroszokra mutogat

A ágyi poloskák miatt Franciaországban tavaly ősszel elterjedt pszichózist Oroszország „mesterségesen felerősítette” – állította Jean-Noël Barrot francia Európa-ügyi miniszter.

A tárcavezető a TF1 kereskedelmi tévében Oroszország állítólagos franciaországi destabilizációs kísérleteiről beszélt, s ennek kapcsán tért ki a franciaországi ágyipoloska-invázió témájára, amely bejárta az egész világot.

„A poloskavitát mesterségesen felerősítették a közösségi oldalakon olyan fiókok, amelyekről bebizonyosodott, hogy orosz ihletésűek vagy eredetűek, sőt, még egy hamis linket is létrehoztak az ukrajnai menekültek érkezése és a poloskák terjedése közötti összefüggésről” – mondta a kormánytag. Ezt „nagymértékben felerősítették a Kremlhez köthető fiókok” – tette hozzá.

Tavaly szeptemberben amatőr fotók és videók jelentek meg a közösségi oldalakon az emberi vérrel táplálkozó rovarok jelenlétéről, amelyek az 1950-es évek óta valójában eltűntek a mindennapi életből. A kártevők visszatérése ősszel állami méretű üggyé nőtt, alig néhány hónappal a párizsi olimpia előtt, amelyre turisták millióit várják Párizsba. A hatóságok hét iskolát be is zártak, de mindegyik riasztás – egyesek moziszékeket, mások közösségi járművek üléseit illetően –, hamisnak bizonyult.

Jean-Noël Barrot szerint Oroszország kibertámadásai és dezinformációs műveletei „két évvel ezelőtt, az ukrajnai háború kezdete óta kezdtek felgyorsulni”.

„Ezt onnan tudjuk, hogy 2021-ben a köztársasági elnök létrehozott egy szolgálatot, a Viginumot, amelynek feladata, hogy felderítse ezeket a franciaországi közvélemény destabilizálására és az Ukrajna iránti lakossági támogatás gyengítésére irányuló manővereket” – hangsúlyozta.

Novemberben Franciaország már elítélte az „orosz digitális beavatkozást”, akkor egy orosz hálózat szerepére felhívva a figyelmet a párizsi régióban lakóépületek falaira festett kék Dávid-csillagokról készült fotók terjesztésében és mesterséges felerősítésében a közösségi oldalakon, amelyek a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael közötti háború kezdetén jelentek meg.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×