eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: wikimedia

Orosz vadászbombázókat lőttek ki az ukránok

Az ukrán erők megsemmisítettek kedden két orosz Szu-34-es nagy hatótávolságú nehéz vadászbombázó repülőgépet az ország keleti részében - jelentette be Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka.

Az ukrán vezérkar adatai szerint a két éve tartó orosz invázió alatt Oroszország a most lelőtteken kívül 340 katonai repülőgépet veszített.

Jurij Ihnat, a légierő szóvivője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy amióta az ukrán erők néhány nap alatt a második orosz A-50-es nagy hatótávolságú radarfelderítő repülőgépet lőtték le, nem figyelhető meg ilyen típusú gépek bevetése Ukrajna ellen.

A légierő a Telegramon közölte, hogy az orosz hadsereg az éjjel hat rakétával és 13 Sahid típusú csapásmérő drónnal támadta meg Ukrajnát, a légvédelemnek két rakétát és 11 drónt sikerült megsemmisítenie.

Andrij Kovaljov, az ukrán vezérkar szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére tisztázta, hogy Oroszország veszteségei az Ukrajna elleni háborúban 412 400 fő, azaz becslésük szerint ennyien haltak meg vagy sebesültek meg a mai napig 2022 február 24. óta. "Az ukrán fegyveres erők vezérkara minden nap közzéteszi az ellenség teljes harci veszteségeit. Az, amit a vezérkar tesz közzé, két fő veszteségmutatóból áll, amelyeket az ellenség a harci cselekmények során elszenvedett, nevezetesen az ellenség visszafordíthatatlan veszteségei és harci egészségügyi veszteségei" - fogalmazott a szóvivő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatón két év óta most először nevezte meg a háborúban elesett ukrán katonák számát. Szavai szerint az Oroszország által indított teljes körű invázió során 31 ezer ukrán katona halt meg, az orosz oldalon pedig 180 ezren. "Nem tudom, hány eltűnt emberük van, de azt tudom, hogy a sebesültekkel együtt akár 500 ezren is lehetnek" - fűzte hozzá. Zelenszkij nem árulta el, hány ukrán katona sebesült meg ez idő alatt.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap során 96 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között. Az orosz hadsereg hat rakéta- és 92 légicsapást hajtott végre, továbbá 110-szer nyitott tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre. A Donyeck közelében, a várostól délnyugatra fekvő Novomihajlivka településnél az orosz erők 25 alkalommal kísérelték meg áttörni az ukrán csapatok védelmét- számolt be a vezérkar.

Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Sokan féltik a munkájukat, a pozíciójukat a mesterséges intelligenciától (MI), amely egyre jobb eredményeket ér el a vállalati hatékonyság támogatásában, a manuális munkafolyamatok kiváltásában, ami önmagában is feszültségeket gerjeszthet egy munkahelyen. Mindeközben a munkavállalók félelme az egyik legnagyobb kerékkötője is lehet az MI-projektek sikerének. "A mesterséges intelligenciára nem szabad úgy tekinteni, mint egy tőlünk függetlenül létező, romboló erőre. A mesterséges intelligenciát tulajdonképpen mi, emberek hoztuk létre és a mi feladatunk, hogy az érdekeink mentén kordában tartsuk" - véli Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie vezető ügyvédje. Szerinte a mesterséges intelligencia egy számítástechnikai alapú munkaerő, amivel a munkavállalóknak együtt kell dolgozniuk és a cél az optimális feladatmegosztás az emberi és a gépi képességek mentén. Az AMI-megoldások bevezetésével egész napos konferencián foglalkozunk április 23-án, AI in Business rendezvényünkön. Regisztráció és részletek a rendezvényről itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×