eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Christian Lindner, a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke és kancellárjelöltje az ARD német országos közszolgálati televízió egyik műsorában Berlinben 2021. július 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Befagyasztaná a szociális kiadásokat a német pénzügyminiszter – hadsereg javára

Christian Lindner azt javasolta, hogy három évre fagyasszák be a szociális kiadásokat és a különböző támogatásokat. Indoklásként ezúttal nem a súlyos költségvetési hiányt, illetve az azzal járó megszorításokat említette első helyen: ezzel lehetőség nyílna arra, hogy Németország a védelembe fektessen be.

Az elmúlt hetekben különösen sokat bírált miniszter a ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva úgy vélte, hogy amennyiben javaslatának megfelelően a három évet sikerülne "kihúzni", akkor ez "egészen nagy lépés" lenne a konszolidálódás felé. Lindner szerint mindez nem azt jelentené, hogy támogatásokat szüntetnének meg, csak nem lehet szó újabb szubvenciókról, szociális kiadásokról. "Dinamikus gazdasági növekedésre van szükség annak érdekében, hogy magasabb adóbevételekre nyíljon lehetőség" – fogalmazott a miniszter.

Lindner az elmúlt hetekben a 2024-es költségvetés véglegesítése érdekében számos népszerűtlen előterjesztéssel állt elő. Ezek egyike a rászorulóknak, illetve munkanélkülieknek nyújtandó, havonként folyósított állami támogatás, az úgynevezett Bürgergeld befagyasztása volt. Mostani nyilatkozatában ugyanakkor a korábbiaktól eltérően mindenekelőtt a védelmi kiadások növelésének szükségességére hivatkozott, amit a koalíciós partner Zöldek Pártjával együtt gazdasági szakértők is fenntartásokkal fogadtak.

A müncheni székhelyű tekintélyes gazdaságkutató intézet, az Ifo elnöke reményét fejezte ki, hogy a védelmi kiadások szükséges növelése ellenére a szociális szektorban nem lesz "túlzott" csökkentés. Clement Fuest elismerte , hogy "az ágyúk és vaj" együttes politikája jelenleg nem megvalósítható, bármennyire is kívánatos lenne. "Ez azonban nem megy, Németország nem eldorádó" – hangoztatta az intézet vezetője, aki szerint a szociális államot tovább kell finanszírozni, még ha az eddiginél csekélyebb mértékben is.

Keményebben fogalmazott a Zöldek Pártjának társelnöke. Ricarda Lang arra hívta fel a figyelmet, hogy

nem szabad a külső biztonságot a szociális biztonsággal szemben kijátszani.

A szociális kiadásokra biztosítani kell a szükséges forrásokat – tette hozzá.

Az alacsony jövedelműeket segítő német jóléti egyesület (Deutscher Paritätischer Wohlfahrtsverband) vezetője a leghatározottabban elutasította Lindner javaslatát. A Funke médiacsoportnak nyilatkozva Ulrich Schneider "társadalompolitikailag rombolónak" nevezte a védelmi költségvetés és a szociális kiadások szembeállítását. Hangsúlyozta, hogy Németországban meghaladja a 14 milliót az alacsony jövedelemmel rendelkezők száma. Hozzátette azt is, hogy

legkevesebb minden ötödik gyermek szegény családban él. A társadalom súlyos demográfiai kihívás előtt áll.

Ezért nem lehet a szociális kiadásokat csökkenteni annak érdekében, hogy felsrófolják a katonai költségvetést – jelentette ki.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×