eur:
391.12
usd:
366.21
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Bolyai Farkas Gimnázium és a Marosvásárhelyi Református Kollégium közös felújított épülete az avatás napán, 2022. október 31-én. Erdély legnagyobb magyar iskolájának a magyar állami támogatással felújított épületegyüttesében közel kétezer diák tanul.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Együttműködik az Erdélyi Magyar Szövetség az RMDSZ-szel a romániai választáson

Márciusig véglegesíti a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel az idei romániai választások kapcsán kötendő együttműködési megállapodást az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ).

A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fúziójából létrejött politikai alakulat elnöke elmondta: az EMSZ az európai parlamenti és a romániai parlamenti választásokon nem indít jelölteket, de az önkormányzati választáson már saját önkormányzati képviselőjelölt-listával indul Marosvásárhelyen is.

"Valószínűleg márciusig tökéletesítjük az egyezséget országos szinten, mely mind a négy választást magában foglalja, különböző együttműködési formákkal" - mondta az RMDSZ-szel való együttműködéssel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Zakariás Zoltán. Emlékeztetett: a már elkezdett egyeztetéseket az EMSZ kezdeményezte, mivel pártja elsősorban az önkormányzati választásokban érdekelt.

Az EP- és a romániai parlamenti választások kapcsán "felelősen úgy érzik", hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy a romániai magyar közösség minél szélesebb körű képviseletet nyerjen - mondta. Úgy értékelte, hogy a romániai választásokon előírt ötszázalékos bejutási küszöb eléggé magas, "mindenkinek hozzá kell járulni", hogy el lehessen érni.

Zakariás Zoltán bejelentette: csütörtökön megalakult a párt marosvásárhelyi szervezete, mely önkormányzati képviselőjelölt-listát állít a helyhatósági választásokon. Az önálló polgármesterjelöltre vonatkozóan elmondta: "Jelen pillanatban ezt nem vettük fel célként, nem valószínű, hogy szükséges". Arra a kérdésre, hogy az EMSZ támogatja-e az újraválasztásért induló Soós Zoltán polgármestert, kitérő választ adott, arra hivatkozva, hogy Soós hivatalosan még nem jelentette be indulását.

Az EMSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöki tisztségét a korábban az RMDSZ marosvásárhelyi ügyvezetőjeként is dolgozó Kali István tölti be. Alelnök a Szabad Emberek Pártját is megjárt Pápai László Zsolt, valamint Ádám Mózes lett.

Zakariás Zoltán megjegyezte, hogy Kali István visszatér a pártba, mivel korábban is politizált az EMNP-ben. "Ezzel azt is jelezzük, hogy mindazok, akik az elmúlt években távolabb maradtak vagy visszahúzódtak, bizalommal visszajöhetnek, a szervezet kapui nyitva állnak" - mondta. Hangsúlyozta: céljuk felkészült csapatot bejuttatni a marosvásárhelyi képviselő-testületbe, mely tudásával a helyi magyarságot szolgálja.

Kali István szerint legalább három önkormányzati képviselői mandátum megszerzésére számítanak. Úgy értékelt: a helyi tanács munkája "kívánnivalót hagy maga után", "megérett a változásra", szerinte a város kevés uniós pénzt hívott le, a fejlődésben lemaradt a többi erdélyi várostól. Szerinte "nem elég már csak sopánkodni, és elmondani, mi nincs jól", azonosítani kell a probléma gyökereit, és az eszközöket is, amelyekkel változtatni lehet.

Zakariás Zoltán újságírói kérdésre a román parlament által decemberben elutasított autonómia-törvénytervezetekre is kitért. Elmondta: továbbra is megvan - és mindig meglesz - a szándék a benyújtásukra, de ugyanabban a törvényhozási ciklusban nem lehet ugyanazt a törvénykezdeményezést többször előterjeszteni.

Úgy értékelte: a román társadalom sem eléggé felkészült, hogy érdemben tárgyalja a kérdést, és az idei választási év sem alkalmas erre. Hangsúlyozta: újra elő fogják terjeszteni a törvénytervezeteket, és emellett igyekeznek konferenciákkal széles körű párbeszédet nyitni az autonómia témájáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×